Logo grenskoerier.nl

Wandeling

Unieke Duitser in Dorplein


Tegenover de Cantine in Dorplein wordt het voormalige H. Hartpark op de schop genomen. Het park was helemaal onderkomen. Maar het is de enige plek in Nederland waar de Duitse zandloopkever (Cicindela germanica) nog voorkomt. Dus moet het bedje gespreid worden voor deze Duitse vriend. En zo komen er steeds meer van die unieke kevers in Dorplein.

Er zit ook een levendbarende hagedis. Die legt geen eitjes, maar brengt zijn nakomelingen levend ter wereld. Daar zijn modderpoelen voor nodig. En die worden er dus ook aangelegd. Dorplein wordt alsmaar mooier en aparter.

Zou het H.Hartbeeld ook weer teruggeplaatst worden? Het staat nu voor de kerk, maar vroeger stond het aan de zijkant van de kerk. In 1959 was het daar naartoe verplaatst. Rector van der Heijden heeft er voor gezorgd dat het beeld van het Heilig Hart van Jezus op 26 juni 1921 in het H.Hartpark werd geplaatst en ingezegend. De cicerones ( gidsen ) van Dorplein zullen tijdens hun rondleidingen zeker aandacht besteden aan dit bijzondere park. Of bezoekers ook het park in kunnen is nog niet duidelijk.

Je kunt ook elke laatste zondag van de maand zonder afspraak meedoen aan een rondleiding door historisch Dorplein onder leiding van een van onze deskundige gidsen. We starten om 10 uur en om 2 uur bij gemeenschapshuis de Schakel, St.Barbaraweg 1, Dorplein. Tel. 0495-518603. De wandeling duurt 2 uur en gaat over goed begaanbare wegen en is rolstoel en rollator vriendelijk. Het kost 2 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Je kunt ter plaatse betalen aan de gids of de coördinator. Weer of geen weer, de wandeling gaat altijd door. De Schakel is open zodat na afloop nog kan worden nagepraat aan de bar of buiten op het terras.

Steeds meer verenigingen, buurten en families weten hen te vinden voor een paar uur unieke beleving. Wil je dit ook eens dan kun je terecht bij onze coördinator Wim Cremers, St.Servaasstraat 30, 6024 BV Budel-Dorplein, Tel: 0495-492598 / 0622961675

De afgelopen 12 maanden hebben de cicerones 815 bezoekers rondgeleid. Dat zijn er bijna 70 per maand. Het is ongeveer 50% meer dan de voorgaande 12 maanden. Een dik compliment aan Dorplein, de cicerones en alle bezoekers.

Meer berichten