Logo grenskoerier.nl
Tonny van Schaik-wagenaar
Tonny van Schaik-wagenaar (Foto: )

Ken je Heem

Een rubriek van Heemkundekring 'De Baronie van Cranendonck' waarin aandacht wordt besteed aan de mensen, objecten en verhalen uit het verleden van de gemeente Cranendonck.


Het bidprentje van Tonny van Schaik-Wagenaar (1911-1960)
Burgemeestersvrouw in Maarheeze

De werkgroep genealogie van Heemkundekring 'de Baronie van Cranendonck' houdt zich bezig met het verzamelen, bestuderen en beschikbaar stellen van gegevens voor stamboomonderzoek naar Cranendonckse families. Ze heeft daarvoor een databank aangelegd met daarin de stambomen van alle Cranendonckers (ca. 250.000 namen!) vanaf 1811.

Daarnaast bezit zij vele kopieën van de doop- trouw- en begraafboeken (DTB) van de r.k. parochies en hervormde gemeenten Budel-Gastel en Maarheeze-Soerendonk, alsmede de schepenbanken van Budel en Maarheeze-Soerendonk-Gastel over de periode van ca. 1600-1800 en bovendien over een collectie bidprentjes en genealogische naslagwerken.

Onder het genot van een kopje koffie óf thee kunt u op de openstellingsdagen van 14.00 uur tot 22.00 uur speuren naar uw voorouders. De leden van de werkgroep genealogie zullen u graag helpen met het opzoeken.

Bidprentjes met een verhaal

Het bidprentje van de maand is het gedachtenisprentje van Tonny van Schaik-Wagenaar. Op 7 november 2012 kreeg het pleintje op de hoek van de Smits van Oyenlaan en de Molenstraat te Maarheeze de naam 'Tonny van Schaik-Wagenaarplein'. Tonny van Schaik was de eerste echtgenote van Rob van Schaik die van 1936 tot 1969 burgemeester was van de gemeente Maarheeze. Zij werd op 19 januari 1911 te 's-Hertogenbosch geboren als dochter van J.F.A. Wagenaar, Griffier der Staten van Noord-Brabant en Henriette W.M. Baudoin. Tonny trouwde in 1935 met Rob van Schaik, die een jaar later burgemeester van Maarheeze werd.

Zij overleed te Maarheeze op 7 november 1960 op de te jonge leeftijd van 49 jaar. In haar jaren als burgemeestersvrouw zette zij verschillende projecten op poten, o.a. Wit-Gele-Kruis, Gezinszorg, Mater Amabilisschool, hockeyclub en Scouting Kizito. Zij was een vrouw met een groot sociaal hart en was meer dan 'de vrouw van'. Tonny van Schaik-Wagenaar is opgenomen in de erelijst 'Bijzondere Brabantse Vrouwen van heden en verleden'. Haar naam siert met recht een staatnaambord. Ook het openingsbord uit 1958 van blokhut 'de Kroekraan' van Scouting Kizito in de Vloeten te Soerendonk herinnert nog aan Tonny-van Schaik-Wagenaar.

Heeft u nog bid- of gedachtenis prentjes?
Gooi ze niet weg, maar schenk ze aan onze Heemkundekring!

Zie ook onze website: https://heemkundekringcranendonck.nl of volg ons op Facebook, Instagram of Twitter

Vacatures