Foto:

De beste tips om scooterdiefstal te voorkomen

Als eigenaar van een scooter wil je er alles aan doen om diefstal van de scooter te voorkomen, maar welke stappen kun je het beste nemen? Hieronder lees je een aantal tips om je scooter beter te beveiligen, en om de scooter sneller terug te vinden wanneer deze is gestolen.


Gas en rem beveiligen

Er zijn tegenwoordig speciale sloten verkrijgbaar, welke je op de gashendel en de rem plaatst. Deze voorkomt dat je de gashendel of de rem kunt gebruiken. Ideaal dus omdat dieven dus niet met de scooter weg kunnen rijden wanneer ze een sleutel van de scooter hebben. Natuurlijk geeft dit slot alleen onvoldoende veiligheid, maar in combinatie met andere sloten is het een goede toevoeging. Je maakt het dieven zo net wat moeilijker. Natuurlijk heeft dit slot een eigen sleutel. Stelen dieven deze sleutel, dan kunnen ze het slot wel losmaken. Let dus goed op waar je deze sleutel verstopt.

Goed kettingslot

Misschien wel het belangrijkste slot om je scooter mee te beveiligen, is een goed kettingslot. Maar wat maakt een kettingslot precies goed? In principe is het doel van een kettingslot om dieven zo lang bezig te houden, dat ze het niet de moeite waard vinden om jouw scooter te stelen. Door een kettingslot met een keurmerk te kopen, weet je precies hoe lang dit slot bescherming geeft tegen verschillende methodes om het slot open te maken. In ieder geval wil je geen slot welke je met een betonschaar open kunt knippen, want dit maakt het wel heel makkelijk voor dieven. Uiteindelijk zijn alle kettingsloten wel open te breken met een slijptol, maar vaak is dit voor dieven al te veel (en te opvallend) werk. Een uitzondering is wanneer dieven een scooter met slot en al mee kunnen nemen, om deze op een andere locatie met een kettingslot open te maken. Neem daarom een kettingslot met genoeg lengte om de scooter aan een object vast te maken.

Plaats thuis een muuranker

Om te voorkomen dat dieven de scooter in een busje mee kunnen nemen, om later de sloten open te maken, kun je een muuranker plaatsen. Muurankers bevestig je in de vloer of aan een muur. Deze zit zo stevig vast, dat het dieven veel tijd kost om deze los te halen. Aan het muuranker zit een ring, welke je gebruikt om het kettingslot doorheen te halen, zodat de scooter vast staat. Als je thuis een ander vast voorwerp hebt waar je de scooter aan vast kunt maken, dan heb je geen muuranker nodig.

GPS tracker

Een GPS tracker is een speciaal apparaat, welke een GPS-signaal afgeeft. Dit heeft als voordeel dat je kunt volgen waar de tracker is. Door hem in te bouwen op een plek waar dieven hem niet zien, kun je zo de locatie van de scooter volgen. De meeste trackers sluit je aan op de accu, maar hebben ook de mogelijkheid om een aantal uur op de eigen accu te werken. Mochten dieven dus de accu uit de scooter halen, dan blijft de GPS tracker het nog een paar uur doen. Mocht de scooter dus gestolen worden, dan kun je de locatie van de dieven achterhalen.

Zet de scooter altijd op slot

Het is misschien een voor de hand liggende handeling om diefstal te voorkomen, maar door de scooter altijd op slot te zetten verklein je de kans op diefstal flink. Wanneer je maar kort weg bent voor bijvoorbeeld een kleine boodschap, denk je vaak dat dieven te weinig tijd hebben om een scooter te stelen. Hierbij moet je echter wel rekenen dat dieven een scooter zonder kettingslot veel sneller stelen, waardoor ze aan enkele minuten vaak al voldoende hebben.

Is je scooter helaas toch gestolen? Kijk dan hier voor wat je moet doen.

Meer berichten

Meest gelezen

Meest geliked

Beter Budel weer 31 dagen aan de slag 3 12/3
Het is tijd voor een trio! 11/3
Ken je Heem 17/3
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief