Luchtfoto vispassage beekherstel Buulder Aa
Luchtfoto vispassage beekherstel Buulder Aa (Foto: )

Wat gebeurt er eigenlijk met ons vuile rioolwater?

We gebruiken de hele dag door water. Per persoon gemiddeld 120 liter per dag. Waar komt al dat water wat we wegspoelen terecht? Alles wat we wegspoelen door de gootsteen, douche of wc verdwijnt in het riool. Waterschap De Dommel zuivert afvalwater van 890.000 inwoners in 8 rioolwaterzuiveringsinstallaties verspreid over Midden-Brabant. Het afvalwater komt gezuiverd terug in het beekdal van de Dommel.


Hergebruik van afvalwater

Het waterschap doet veel onderzoek naar hergebruik van stoffen in afvalwater. Er zitten veel waardevolle grondstoffen in ons rioolwater die we kunnen hergebruiken. Het waterschap haalt bijvoorbeeld energie uit biogas dat wordt geproduceerd door de bacteriën in de zuivering en maakt kunstmest en bioplastics met stoffen uit het rioolwater.

Waterzuivering Soerendonk

Bij rioolwaterzuivering Soerendonk komen de rioolbuizen uit de kernen Budel, Maarheeze en Soerendonk samen. Het afvalwater dat Soerendonk binnenkomt, doorloopt na het reguliere zuiveringsproces in de afvalwaterzuiveringsinstallatie verschillende extra zuiveringsstappen zoals de zandfilter en een waterharmonica. Benieuwd hoe dit eruit ziet? Kom een kijkje nemen. Er is een route over het terrein, die aansluit op bestaande fiets- en wandelnetwerken.

We mogen weer stemmen!

Op woensdag 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor het algemeen bestuur van Waterschap De Dommel. Deze zijn tegelijkertijd met de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Er spelen verschillende belangen op gebied van bijvoorbeeld natuur, landbouw, recreatie en veiligheid. Er valt wat te kiezen, u stemt toch ook? Stemhulp

dommel.mijnstem.nl kan u helpen om een goede keuze te maken. Meer informatie over de waterschapsverkiezingen vindt u op www.dommel.nl/verkiezingen

Meer berichten