Klassieke muziek uit Rusland

Klassieke muziek uit Rusland


Dienstencentrum De Kring, aan de Bosstraat 7 in Hamont, organiseert 21 februari om 14.00 uur een luisternamiddag. Rose-Marie Hendrikx, musicologe, zal deze middag over de De Russische ziel deel 2; Arthur Rubinstein en Pjotr Iljitsj Tsjajkovski, presenteren.

Arthur Rubinstein werd geboren in Lódz, Polen in 1882 en overleed in 1982 in Genève. Hij studeerde aan de Szkola Glówna Muzyki hoofdschool voor muziek en maakte zijn muzikaal (piano)debuut in Berlijn in 1900, gevolgd door optredens in Duitsland en Polen.

Hij maakte zijn Amerikaanse debuut in New York in de Carnegie Hall in 1906 en reisde door de Verenigde Staten, Oostenrijk, daarna Italië en Rusland. In 1932 trok hij zich verscheidene maanden terug uit de muzikale wereld om aan zijn techniek en repertoire te werken. In 1976 trok hij zich definitief terug omdat zijn gezondheid en ook zijn gezichtsvermogen achteruitging.

Pjotr Iljitsj Tsjajkovski geboren in1840 – Sint-Petersburg, overleden in1893 was een Russisch componist, die geldt als een van de grootste componisten in de tijd van de hoogromantiek.

Tsjajkovski ging muziek studeren aan het Conservatorium van Sint-Petersburg en werd toen daar leraar. Een rijke bewonderaarster, gravin Nadezjda Filaretovna von Meck, bood hem in 1877 de mogelijkheid zijn leven geheel aan het componeren te wijden.

Naast zes symfonieën schreef hij onder meer symfonische gedichten, tien opera's, pianowerken, strijkkwartetten, liederen en vioolmuziek. Tsjajkovski slaagde erin om invloeden uit de West-Europese klassieke muziek succesvol te verbinden met de Russische muziek.

Meer berichten
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES