Wil jij ook tuinieren aan volkstuincomplex de Hof'kens?

Aan De Kempkens, vlak naast woonzorgcentrum Sint-Jan Berchmans, ligt volkstuincomplex De HOF'kens. Wie groene vingers heeft en graag samen met anderen actief inzet op principes rond duurzaamheid, afvalvriendelijkheid en ecologisch tuinieren is hier helemaal aan het juiste adres. Het stadsbestuur wil op deze manier een mix van doelgroepen uit verschillende leeftijdscategorieën bij elkaar brengen. Het volkstuincomplex bestaat namelijk uit 37 tuintjes, een vlindertuin, compostbakken… waardoor inwoners er zelf groenten en fruit kunnen telen. Geïnteresseerden kunnen op deze manier kennismaken met de mogelijkheden van tuinieren en dit op een ecologisch verantwoorde wijze.


Voel jij de vingers al jeuken en wil je graag een eigen perceeltje huren in De HOF'kens? In 2018 vond reeds een eerste oproep voor geïnteresseerden plaats, maar ook nu kan je je nog kandidaat stellen. Vanaf maart 2019 kan je er daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken. Je dient je hiervoor wel aan enkele gebruiksregels te houden, waaronder het samen inzetten op natuurvriendelijk tuinieren zonder chemische meststoffen. Er bestaan namelijk tal van diverse natuurbewuste alternatieven. Als tuinier word je ondersteund door een schat aan informatie die hiervoor beschikbaar is. Daarnaast worden er om de 14 dagen ook praktijklessen georganiseerd en kan je vanaf midden februari deelnemen aan een gratis vierdelige cursus ecologisch tuinieren.

Gratis cursus

Om ervaringen en handelingen over het ecologisch tuinieren te delen, organiseert de stad Hamont-Achel samen met VELT een vierdelige cursus. Deze vindt vanaf dinsdag 19 februari vier weken op rij plaats in dienstencentrum De Kring te Hamont (Bosstraat 7) van 19.30 tot 21.00 uur. Elk onderdeel heeft een ander ecologisch thema als uitganspunt:

19 februari: tuinindeling en wisselteelt

- 26 februari: bodembewerking, compost maken en hoe compost gebruiken

- 5 maart: bodem bedekken, waterbeheer en groentefamilies12 maart: biodiversiteit en netwerken, onkruid en preventief tuinieren

De cursus is gratis, al dien je je hiervoor wel in te schrijven vóór 19 februari via milieu@hamont-achel.be.

Word vrijwilliger

Binnen De HOF'kens is het stadsbestuur ook op zoek naar vrijwilligers. Zie jij het zitten om op regelmatige basis toezicht te houden, anderen hulp te bieden bij het onderhoud van hun tuintje of mindervalide personen en senioren te helpen vervoeren tot aan hun perceel? Dan is de rol van vrijwilliger jou misschien wel op het lijf geschreven.

Meer info over het huren van een perceeltje en de kostprijs hiervan, de gratis cursus ecologisch tuinieren en het kandidaatstellen als vrijwilliger vind je op www.hamont-achel.be/dehofkens.

Meer berichten
 

FOTOSERIES