Adriaan Groenewegen, kunstschilder * Rotterdam 1-5-1874 † Horn 8-1-1963
Adriaan Groenewegen, kunstschilder * Rotterdam 1-5-1874 † Horn 8-1-1963 (Foto: )

Ken je Heem

Een rubriek van Heemkundekring 'De Baronie van Cranendonck' waarin aandacht wordt besteed aan de mensen, objecten en verhalen uit het verleden van de gemeente Cranendonck.


Adrianus Johannes Groenewegen was een bekende kunstschilder, die van 1922 tot zijn dood in Budel woonde. Hij wordt beschouwd als een van de laatste vertegenwoordigers van de 'Haagse School'. Hij is geboren in Rotterdam, waar hij in zijn jeugd woonde en werkte. Zijn opleiding volgde hij in Den Haag.

In Budel liet hij een huis bouwen met een prachtig atelier, een plaats die een enorme rust uitstraalde. Het lag aan de oude zandweg van Budel naar Hamont. Hij noemde zijn huis 'Vredehof', welke naam ook in hardsteen te lezen is boven de voordeur.

Zijn werken gingen vooral naar particulieren in Engeland, de Verenigde Staten en Canada en naar kunsthandelaren. Op tentoonstellingen in grote steden exposeerde hij zijn werken, die hem blijvende roem zouden schenken. Hij schilderde vooral landschappen met schapen en in het bijzonder koeien maar ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, dieren en riviergezichten. Ook maakte hij een aantal schoolplaten voor het geschiedenisleerboek 'Onze beschavingsgeschiedenis in beeld'

Groenewegen was een eenvoudige, hardwerkende man. De prijs die hij vroeg voor zijn kunstwerken hield hij bijzonder laag, zodat deze voor iedereen toegankelijk waren. Hij was zeer godsdienstig maar zei: 'Ik ben gelovig maar O.L. Heer weet waarom ik niet naar de kerk loop'. Groenewegen beschouwde de natuur als een soort godsdienst, iets mystieks, door God geschapen. Van die natuur kon hij intens genieten en zo ook beleefde hij zijn godsdienst.

In 1963 werd hij begraven op het kerkhof van Budel, omdat het zijn laatste wens was om in zijn geliefde dorp begraven te worden.
Op de foto hiernaast het nog altijd bestaande (en door de Heemkundekring geadopteerde) graf op het oude kerkhof bij de R.K. Kerk in Budel.


Later werd de straat langs zijn huis in Budel naar hem de Adriaan Groenewegenlaan vernoemd.

Lees het hele verhaal in de Aa-kroniek van 2001-3 blz. 132-146 geïllustreerd met prachtige foto's: De "Budelse " schilder Adriaan Groenewegen door Harrie Jaspers.

Te downloaden via https://heemkundekringcranendonck.nl

Volg de heemkundekring ook op Facebook, Instagram of Twitter.

Meer berichten
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIESVacatures