Logo grenskoerier.nl
Het aantal woninginbraken in Cranendonck was in 2018 bijna drie keer zo hoog als in 2017.
Het aantal woninginbraken in Cranendonck was in 2018 bijna drie keer zo hoog als in 2017. (Foto: )

Aantal woninginbraken in Cranendonck stijgt

Het aantal woninginbraken in Cranendonck is drastisch gestegen. Dit blijkt uit cijfers van de politie. Vonden er in 2017 36 woninginbraken plaats in Cranendonck, in 2018 waren dat er 101. Waar deze stijging door komt, kan de politie niet zeggen. Wel geven zij tips om inbraken te voorkomen.


Op maandag 21 januari kwamen er twee meldingen achter elkaar binnen van woninginbraken in Budel. Op de Europalaan Noord en de Burgemeester van Houtstraat werd tussen 12.00 en 14.00 uur ingebroken. Het is opvallend dat de inbraken steeds vaker op klaarlichte dag of vroeg in de avond plaatsvinden. En dat het aantal stijgt. In januari 2018 werden er in totaal vier woninginbraken gemeld bij de politie. Het hoogst aantal ligt in de maand december: 36 in 2018. 'Een verklaring waarom inbraken toenemen is er vaak niet meteen', zegt Imca van Dijk, woordvoerder bij Politie Oost-Brabant. 'We zien wel vaak stijgingen in de donkere dagen. Inbrekers zoeken een gelegenheid om in te breken, vaak als mensen niet thuis zijn. En dat kan dus ook overdag zijn. De buit bestaat over het algemeen uit kostbare zaken, die dan doorverkocht worden. Bijvoorbeeld: sieraden, laptops, telefoons...'

De politie surveilleert om inbrekers te betrappen, maar zij heeft de hulp van burgers nodig. Zelf kunt u ook maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. Inbrekers gaan vaak voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn met het binnenkomen van de woning, hoe kleiner de kans is dat ze inbreken. Laat verder een lamp aan wanneer u niet thuis bent, doe deuren, ramen en poorten op slot, zorg dat er geen ladders of containers staan en verstop geen huissleutels onder een mat of bloempot. Bel 112 als u denkt dat de inbrekers nog in de buurt zijn en bel 0900-8844 als u aangifte wilt doen.