Verkiezingen mei 2019: stemmen als niet-Belg

Op zondag 26 mei vinden de regionale, de federale en de Europese verkiezingen plaats. Aan deze laatste mag je – indien je voldoet aan een aantal voorwaarden – ook als niet-Belg deelnemen. Om te mogen stemmen, dien je je wel tijdig te registreren op de kiezerslijst. Dit kan tot uiterlijk donderdag 28 februari bij de dienst Burgerzaken in het stadhuis.


Om als niet-Belg te kunnen deelnemen aan de Europese verkiezingen gelden een aantal voorwaarden:Je bent minstens 18 jaar, ten laatste op de dag van de verkiezingen;

- Je beschikt over een Europese nationaliteit;

- Je bent niet geschorst of uitgesloten van het kiesrecht;Je bent ingeschreven in het bevolkingsregister of vreemdelingenregister.

Indien je voldoet aan bovenstaande voorwaarden, zijn er drie manieren waarop je je kan registreren op de kieslijst: Je meldt je persoonlijk aan bij de dienst Burgerzaken tijdens de openingsuren. In dit geval krijg je direct een ondertekend ontvangstbewijs mee terug. Vergeet zeker niet je identiteitskaart mee te brengen.

- Je downloadt het aanvraagformulier op de stedelijke website en stuurt het samen met een kopie van je identiteitskaart op via de post (dienst Burgerzaken, stad 40 te Hamont-Achel). Het ontvangstbewijs zal je dan later worden toegestuurd. Je downloadt het aanvraagformulier op de stedelijke website en verstuurt het samen met een kopie van je identiteitskaart via e-mail naar burgerzaken@hamont-achel.be. Ook dan wordt het ontvangstbewijs je even later toegestuurd.

Als alles in orde is, ontvang je enige tijd later de beslissing betreffende je inschrijving op de kiezerslijst. Vanaf dat moment ben je verplicht te stemmen voor alle komende Europese verkiezingen zolang je je niet laat schrappen van de kiezerslijst.

Het aanvraagformulier alsook meer informatie over de federale, regionale en Europese verkiezingen vind je terug op www.hamont-achel.be/verkiezingen.

Meer berichten