Het busje met de vaten dat woensdag werd aangehouden in Budel, foto: Politie.
Het busje met de vaten dat woensdag werd aangehouden in Budel, foto: Politie. (Foto: Politie)

Gedumpt drugsafval niet per se uit omgeving

BUDEL – Een oplettende getuige zorgde er afgelopen woensdag 9 januari voor dat de politie een busje met daarin drugsafval kon stoppen. Er werden twee verdachten aangehouden. Het lijkt een trend te zijn onder drugscriminelen om drugsafval te lozen in het buitengebied. Toch wil dit niet zeggen dat de drugs hier ook geproduceerd worden.


Een getuige zag woensdag in de buurt van de Stationsweg in Budel-Schoot twee mannen in de weer met een busje en een auto. Omdat hij de zaak niet vertrouwde, lichtte hij de politie in. Die zag het busje rijden op de Randweg-Oost en hield het aan. Binnenin werden vijf vaten chemische stoffen aangetroffen. De auto werd in Pelt aangehouden en de twee verdachten zijn gearresteerd.

Ademhalingsproblemen

De geur van de vloeistof was zo sterk, dat één van de agenten last kreeg van zijn ademhaling. Specialisten van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) concludeerden al gauw dat het hier ging om tientallen liters grondstoffen voor de productie van synthetische drugs. De chemische stoffen zijn afgevoerd door specialisten en de recherche onderzoekt de vangst verder.

Afval uit de buurt

Hoewel er regelmatig vaten met drugsafval aangetroffen worden in het buitengebied van Cranendonck, wilt dit niet zeggen dat zich daar ook de productielocaties bevinden, stelt woordvoerder Dion Luijten van Politie Oost-Brabant. "Je zou zeggen dat je meer drugsafval of chemicaliën aantreft in een gebied als er daar ook meer productielocaties zijn. Maar dit is nooit één op één zo te stellen zonder dat je daarvoor ook aanwijzingen hebt. Het afval kan ook van verder uit de buurt komen. Zelden wordt de herkomst bekend."

Om te voorkomen dat de chemicaliën gedumpt worden en in de omgeving terecht komen, is de politie tijdens surveillances extra alert op verdachte voertuigen, zeker in het buitengebied. Luijten: "Denk dan bijvoorbeeld aan neutrale (witte) bestelbusjes of wagens waarvan bekend is dat ze vaak worden gebruikt."

Mocht je als voorbijganger een verdachte situatie zien of een daadwerkelijke dumping, dan is het het beste om uit de buurt te blijven, zegt de politiewoordvoerder. "Je weet nooit wat er in dergelijke vaten zit en of ze mogelijk lekken. Burgers moeten meteen met 112 bellen al ze een verdachte situatie zien."

Meer berichten
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES