Oogsters
Oogsters (Foto: Internet)

Lezing over Belgische kunst rond 1900

Donderdag 10 januari 14.00 uur wordt in dienstencentrum De Kring, Bosstraat 7, Hamont, een lezing georganiseerd over de Belgische kunst rond 1900, Brussel als kruispunt van culturen. De toegang is € 6 per activiteit (inclusief koffie/thee en eventuele toelichtingen). Met een cultuurpas heeft u gratis toegang.


De industriële revolutie was erg belangrijk in de ontwikkeling van België. De lokale en Engelse ontdekkingen van de 18de eeuw, de lange traditie van ijzerarbeiders en steenkoolwinning maakt de wonderlijke ontwikkeling van de economische capaciteit van deze regio, die op zichzelf de op één na grootste producent van staal en steenkool ter wereld wordt in de 19de eeuw .

Het realisme is de dominante stroming in de kunst tijdens de tweede helft van de 19de eeuw. In het verlengde van het realisme vertonen Belgische kunstenaars een grotere gevoeligheid voor de sociaalhistorische werkelijkheid dan voorheen het geval was. In navolging van de miserabilistische taferelen van Charles De Groux willen ze de gevolgen van de industriële omwenteling weergeven in hun werk.

De introductie van het pointillisme is het persoonlijke antwoord van de Franse kunstenaar Georges Seurat op de problematiek van licht. In België geldt de jonge Henry Van de Velde als belangrijkste vertegenwoordiger van deze stroming.

Aan het einde van de 19de eeuw onderging de architectuur een grondige transformatie. Drie namen overheersten in wat de Belgische art nouveau-architectuur zou worden: Victor Horta, Paul Hankar en Henry Van de Velde. Zij waren zowel de wegbereiders als de theoretici van deze stroming.

Grote namen in de schilderkunst rond 1900: James Ensor, Constantijn Meunier, Félicien Rops, Gustave Khnopff, Leon Spilliaert, Henri Evenepoel enz...

Meer berichten
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES