Smokkelmuseum
Smokkelmuseum (Foto: )

Smokkelmuseum, oorlog en Woef!

Dit najaar 100 jaar geleden kwam er een einde aan de 1e wereldoorlog, in de Belgische volksmond "de Groote Oorlog". In het kader daarvan zijn een aantal herdenkingen en activiteiten opgezet, zowel aan de Belgische, als aan de Nederlandse kant van de grens. Zo wordt langs het hele traject een langeafstandsfietsroute gerealiseerd en bestaan er inmiddels 23 reconstructies van de Dodendraad. Schoolkinderen uit België en Nederland hebben langs de hele route van Cadzand in Zeeland tot Vaals in Zuid-Limburg een lint van 150.000 witte krokussen geplant. Volgend voorjaar en nog jaren daarna zullen die een schitterende erehaag vormen voor al die mensen die hun leven hebben gegeven voor vrijheid, een blijvende herinnering zodat ze nooit meer vergeten worden.

Scholieren uit de hoogste groepen van basisscholen uit Cranendonck en Hamont-Achel namen in oktober deel aan een gezamenlijk re-enactment, waaraan ook vrijwilligers van het Smokkelmuseum meewerkten. Na uitleg en met begeleiding speelden zij samen met een groep toneelspelers na dat mensen met een "passeursraam" door de Dodendraad kropen, waarbij zij door Duitse soldaten werden achtervolgd en soms beschoten. Het maakte grote indruk op de deelnemende scholieren; zij vonden het ontzettend spannend en leerzaam!
Een aantal scholen gingen in op de uitnodiging om als aanvulling hierop een bezoek te brengen aan het Smokkelmuseum in Budel. De afgelopen weken kwamen al tientallen kinderen uit de betrokken groepen naar het museum, waar binnen een stuk van de Dodendraad is opgesteld, compleet met passeursraam. In een interactief gebeuren werd niet alleen stilgestaan bij het smokkelen in WO-I, maar ook bij het smokkelen in de hele geschiedenis. Zo is er voor de kinderen een speurtocht door het museum gemaakt. Hierbij passeren allerlei wetenswaardigheden over smokkelen de revue. Wat is een kraaienpoot, wat is een broekstok of een pungel. Hoe gingen de smokkelaars 's nachts de grens over en hoe namen ze daarbij koeien mee enz. Ze konden hun eigen oorlogspaspoort invullen en er was buiten een smokkelspel georganiseerd.
Zowel de schoolkinderen als hun begeleiders en de vrijwilligers van het museum waren zeer tevreden over hun bezoek, de verkregen kennis en de opgedane spannende maar ook leuke ervaringen.


Naast al deze "vaste onderdelen" van onze collectie, hebben we tot eind maart een tijdelijke tentoonstelling genaamd "WOEF", deze gaat over speurhonden van de Douane! We hebben twee reuze-hondenhokken binnen staan waarin allerlei informatie daarover te vinden is. Je hoort en ziet hoe een douanier samen met zijn hond van alles kan opsporen.
Iedere hond heeft zijn eigen paspoort waarop o.a. staat: ras, geboortedatum en waarin de hond gespecialiseerd is. De ene speurhond spoort bijvoorbeeld drugs op, de ander geld. Hier valt voor de kinderen, maar eigenlijk voor iedereen, veel te leren. Kom zelf kijken in het Smokkelmuseum op Markt 22A in Budel, naar wat er in en rondom de vitrinekasten verder nog te zien is, je bent van harte welkom. Tegen een klein entreebedrag is iedereen welkom; kinderen tot 12 jaar (mits onder begeleiding van volwassenen) hoeven zelfs geen entree te betalen.
Wij zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. En op zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur. Je kunt ook telefonisch of via de mail een afspraak maken voor een gids, ook buiten deze uren. Ons emailadres is: info@vvvcranendonck.nl.

Meer berichten

Meest gelezen

Meest geliked

De Boogurt rent voor Suze 2 16/5
sv Budel VR1 is kampioen en promoveert naar de 4e klasse! 17/5
De Toeters tellen af 1 17/5
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES