Veel belangstelling voor officiële opening van het vernieuwde domein De Bever door onder anderen Guy Joosten, foto: Laura Raats.
Veel belangstelling voor officiële opening van het vernieuwde domein De Bever door onder anderen Guy Joosten, foto: Laura Raats. (Foto: )

Herstelde natuur en een avontuurlijk belevingspad

HAMONT-ACHEL – Domein De Bever werd officieel (her)opend op zondag 2 december. Ondanks het herfstachtige weer werd het evenement druk bezocht door een nieuwsgierige groep mensen. Gewapend met paraplu's en stevige stappers, kwamen zij het vernieuwde recreatiedomein bewonderen en ervaren.


Door Laura Raats

Het natuurgebied heeft een ware metamorfose ondergaan: de vijver is ontdaan van een flinke laag slib, de bomen aan de rand van de vijver zijn grotendeels gekapt en er zijn nieuwe wandelpaden aangelegd. Deze natuurherstelwerkzaamheden waren hard nodig, onder andere vanwege het uitheemse parelvederkruid, dat in de vijver behoorlijk was gaan woekeren. 'We moeten altijd wat natuur vernietigen om betere natuur te maken', sprak Guy Joosten, schepen van Milieu en Duurzaamheid, Openbare Werken en Openbaar Groen, tijdens de officiële opening. Hij noemde het project 'bijzonder goed gelukt' en was merkbaar trots op het resultaat. Door de hulp in te roepen van lokale deskundigen en werkgroepen is er veel betrokkenheid en steun gecreëerd voor de ingrijpende werkzaamheden. 'Een project waarbij participatie en communicatie voorop stonden', aldus Koen Thijs, regiobeheerder bij Agentschap voor Natuur en Bos.

Nu de vijver is opgeknapt en natte heide de ruimte heeft gekregen om te gaan floreren op een open plek in het bos, wordt er gehoopt op de komst van de heikikker. Deze kikkersoort heeft namelijk een zuivere vijver nodig zonder vis en de aanwezigheid van vochtige heide om voedsel te kunnen verzamelen. Tevens zal het voor de watervleermuis, de beekprik en de gevlekte witsnuitlibel een geschikte habitat zijn.

Maar ook voor de mens is het goed toeven. Het spiksplinternieuwe belevingspad, een wandelroute van twee kilometer lang, leidt de wandelaar al kronkelend door het natuurgebied heen. Langs het pad kom je educatieve en speelelementen tegen zoals een waterpomp en een trekschuitje, waarmee je van de ene kant van de vijver naar de andere vaart. Daarnaast kunnen kinderen al klimmend en klauterend de natuur ontdekken via de houten belevingselementen en biedt het uitkijktorentje een weidse blik over de blauwe bessenplantage.

Het belevingspad miste echter nog één detail: een naam. Hiervoor werd de inbreng gevraagd van de inwoners van Hamont-Achel. Uit de 154 inzendingen selecteerde de belevingswerkgroep drie namen, waarop vervolgens gestemd kon worden. Tijdens de officiële bekendmaking bleek de naam het Beverpad als winnaar uit de bus te zijn gekomen.

'Ons toeristisch product in deze streek heeft er weer een heel mooi pareltje bij', zo besloot de burgemeester van Hamont-Achel Theo Schuurmans. En zo is het! Want recreatie, educatie en vertier zijn verenigd midden in de prachtige natuur van de Warmbeekvallei. Dus wandelaars, komt allen ontdekken en beleven op het vernieuwde domein De Bever!

Meer berichten

Meest gelezen

Meest geliked

De Boogurt rent voor Suze 2 16/5
sv Budel VR1 is kampioen en promoveert naar de 4e klasse! 17/5
De Toeters tellen af 1 17/5
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES