Foto:

Zonnepark Budel start productie

Energie voor 12.500 huishoudens geproduceerd in Cranendonck


Budel-Dorplein - Het zonnepark in Budel-Dorplein is gestart met het produceren van schone elektriciteit voor het nationale net. Het 44 MW Budel Zonnepark is één van de grootste van ons land met een grootte van 120 voetbalvelden. Het zal genoeg schone energie opleveren voor 12.500 huishoudens en 600.000 ton minder CO2 genereren voor de komende 25 jaar.

Budel Zonnepark ligt op een voormalig opslagterrein van zinksmelter Nyrstar. Het werd in vijf maanden tijd gebouwd als gezamenlijk initiatief van de provincie Noord-Brabant, de gemeente Cranendonck en het Britse zonne-energiebedrijf Solarcentury. Het is co-eigendom van het in Duitsland gevestigde Encavis AG en Solarcentury. Het park werd juist geopend terwijl internationale gesprekken over klimaatverandering aan de gang waren op het COP24 in Polen.

'Nederland produceert momenteel minder dan 2% van haar elektriciteit vanuit zonne-energie, maar dit zal in de zeer nabije toekomst enkel stijgen. Wereldwijd hebben we al 1 GW aan zonne-energie ingezet en we kijken ernaar uit om die transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie verder te versnellen', stelde Frans Van Den Heuvel, CEO Solarcentury. Zijn compagnon Dierk Paskert, CEO van Encavis AG, zei: "Budel Solar Park is een belangrijke ontwikkeling, zowel voor Nederland als voor onze groeistrategie. Het tijdig opleveren van het project is nog een impressionant bewijs van ons succesvol partnerschap met Solarcentury en de goede samenwerking met alle betrokken partijen.'

Nyrstar is er trots op te kunnen bijdragen aan het groeiverhaal van hernieuwbare energie in Nederland, zei Guido Janssen, Vice President van Nyrstar's Europese operaties. 'Als zinkproducent zijn we uiteraard een belangrijke consument van elektriciteit, en als onderdeel van onze strategie doen we er alles aan om de grootst mogelijke bijdrage te leveren aan energie-efficiëntie en duurzaamheid. Het nieuwe park laat ons breder engagement zien inzake zonne-energie en de shift die we maken naar een toekomst met schone energie.'

Schone zonne-elektriciteit wordt gegenereerd door 154.000 zonnepanelen, geïnstalleerd op meer dan een halve vierkante kilometer, of 65 hectare. Meer dan 4.000 panelen werden dagelijks geïnstalleerd gedurende zes weken om het park te bouwen.

Meer berichten

Meest gelezen

Meest geliked

De Boogurt rent voor Suze 2 16/5
sv Budel VR1 is kampioen en promoveert naar de 4e klasse! 17/5
De Toeters tellen af 1 17/5
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES