Foto:

Gaudeamus: 50 jaar het Gregoriaans Uur!

De voorbije dagen kwam de Achelse Kluis vaak in het nieuws. Eerst met de naderende komst van de nieuwe bewoners, namelijk de van oorsprong Braziliaanse gemeenschap Fazenda da Esperança en daarna met de 'Opendeur-dagen', die een massale toeloop ontketende.


Minder bekend is echter dat hier vijftig jaar geleden ook de Schola Cantorum Achel werd opgericht. Inderdaad : Een gouden Jubileum! Gaudeamus!

In 1968 werd dan de Schola Cantorum, opgericht door Trappistenmonnik pater Michaël en Bartel Follon, de toenmalige gemeentesecretaris van Achel. Alzo zag in 1968 het eerste 'Gregoriaans Uur' het levenslicht!

Vandaag, een halve eeuw later, mag de Schola Cantorum met trots terugblikken op de afgelegde weg. De plaatsen van de monniken zijn inmiddels ingevuld door koorzangers, afkomstig uit de diverse kerkdorpen, zowel uit Nederland als uit Vlaanderen. Wekelijks komen de zangers nog steeds samen om zich te bekwamen in het zingen van dit eeuwenoude repertoire van psalmen en hymnen. Daarnaast zijn er ook nog de optredens in binnen- en buitenland.

Op zondag 2 december zal de Schola Cantorum Achel haar 50ste Gregoriaans Uur presenteren. Deze 'jubileum-editie' heeft als thema: 'Laudate Dominum omnes populi'. Het is een psalmtekst, die gebeiteld staat in het gedenkteken van de Schola, dat zich bevindt op de binnenplaats van de Sint-Benedictusabdij.

De Schola-zangers brengen een muzikale bloemlezing van lof- en processiegezangen, onder leiding van rector cantus drs. Wim Truyen. Musicus Joost Vermeieren zal de volkszang begeleiden op het Potvlieghe-orgel en tijdens de intermezzi zal harpiste, mevrouw An Van den Borre de snaren tokkelen.

Wees welkom op zondag 2 december om 15.00 uur in de parochiekerk van Achel, in de Sint- Monulphus- en Sint -Gondulphuskerk, gelegen aan de Dorpsstraat 2 voor deze 'Gouden' editie van het 'Gregoriaans Uur'. Het aantal plaatsen is echter beperkt en er is geen plaatsreservering mogelijk. De toegang is gratis een vrije bijdrage wordt gewaardeerd.

Na afloop is er een receptie in de kerk voor felicitaties en waar u een drankje wordt aangeboden.

Meer berichten

Meest gelezen

Meest geliked

De Boogurt rent voor Suze 2 16/5
sv Budel VR1 is kampioen en promoveert naar de 4e klasse! 17/5
De Toeters tellen af 1 17/5
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES