Logo grenskoerier.nl
Gezicht op Budel in 1829
Gezicht op Budel in 1829

Gemeint en gemeenschap in Peelland Lezing bij Heemkundekring

Op woensdag 28 november is dr. Lia van Zalinge te gast bij Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’. Zij verzorgt dan vanaf 20.00 uur in zaal ‘De Smeltkroes’ in Maarheeze een lezing getiteld ‘Gemeint en gemeenschap in Peelland’.


Gemeenschappen en gronden
De Brabantse hertog en plaatselijke heren gaven vanaf circa 1300 in Peelland gemeenschappelijke gronden uit aan groepen individuen, maar vooral aan lokale gemeenschappen. De aktes waarin deze afspraken zijn vastgelegd, bevatten vaak de oudste gegevens over het leven in de gemeenschappen. De gemeenschappelijke gronden waren eeuwenlang van groot belang voor de kleine landbouwers op de schrale Peellandse gronden. Dit gemeenschappelijke gebruik vereiste een goede organisatie. Die kreeg vorm in ’jaargeboden’, de jaarlijks vernieuwde regels voor het gebruik van de gemeint, die in veel Peellandse gemeenschappen bewaard zijn gebleven.

Cranendonck
Van de gemeenschappen die tegenwoordig de gemeente Cranendonck (ook Peelland) vormen, zijn geen jaargeboden bekend. Tijdens de lezing wordt duidelijk dat hiervoor een logische verklaring bestaat. Dat neemt niet weg dat ook over Budel, Maarheeze en Soerendonk iets te vertellen is. Onderzoek naar de ontwikkeling van de besluitvorming maakt duidelijk hoe de schepenbank, primair een college van rechters, kon uitgroeien tot een college van dagelijks bestuur.

Lia van Zalinge-Spooren (Sint-Michielsgestel, 1948) werkte jarenlang als archiefmedewerker in de regio Zuidoost-Brabant bij achtereenvolgens de Gemeentelijke Archiefdienst Helmond en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Na haar pensioen onderzocht zij de jaargeboden in Peelland, een onderzoek waarop zij in januari 2018 promoveerde.

Datum: woensdag 28 november aanstaande
Tijd:         20.00-ca. 22.00 uur
Locatie: Zaal ‘De Smeltkroes’, Kijkakkers 1, Maarheeze
Toegang: gratis voor leden, niet-leden betalen € 2,50

Vacatures