De discussie over de begroting gaat onder meer over het gemeenschapshuis in Gastel.
De discussie over de begroting gaat onder meer over het gemeenschapshuis in Gastel. (Foto: )

Bezuinigingen stuiten op veel weerstand

Veel reacties op plannen van de gemeente


De gemeente Cranendonck ziet een tekort tegemoet van 3,3 miljoen euro op de begroting van 2019. Als bezuiniging stelde wethouder Marcel Lemmen voor om de Ozb belasting te verhogen, om de nieuwbouw van gemeenschapshuizen de Schakel en de Schaapskooi uit te stellen en de bibliotheek van Maarheeze te sluiten. Deze voorstellen stuiten op veel protest. Tijdens de commissievergaderingen op dinsdag en donderdag vorige week vertelden bezoekers en raadsleden waarom ze het niets eens zijn met de plannen van het college.

Het bestuur van de Schaapskooi in Gastel kwam met een tegenvoorstel waarin er een financiering over veertig jaar wordt aangegaan. Volgens het bestuur is het namelijk weggegooid geld om nu 200.000 euro te steken in onderhoud, zoals de gemeente voorstelde. Helmi Hendriks van het bestuur van de Schaapskooi zei tijdens de commissievergadering: 'Er is meer nodig om te komen tot een duurzame oplossing. Het zijn kosten op het sterfhuis, omdat er uiteindelijk toch een nieuwe Schaapskooi moet komen.' Zij sprak er schande van dat een gemeente die burgerparticipatie hoog in het vaandel zegt te dragen, een project van vijf jaar op het gebied van burgerparticipatie rigoureus de nek omdraait. 'Gastel is er klaar voor. Faciliteer de financiën en wij doen de rest. Maar nu komt alles op losse schroeven te staan.'

Ook in Maarheeze is men niet blij met de voorgestelde maatregelen. Het bestuur van de basisscholen in Maarheeze stuurde een brandbrief naar de gemeente. Zij vindt het een verschraling van de dorpskern en de directe omgeving wanneer de gemeente de bibliotheek niet meer financieel wil steunen.

'Nu is het nog mogelijk om met onze ruim 400 leerlingen op loopafstand naar de bibliotheek te wandelen en kinderen kennis te laten maken met de bibliotheek, wat dat is en welke functie het heeft', schrijven ze. De scholen geven aan in het verleden bewust niet gekozen te hebben voor de Bieb op school (dBos), vanwege de hoge kosten en omdat de primaire taak van school is om onderwijs te bieden. Het organiseren van een bibliotheekvoorziening valt hier niet onder. Mocht de gemeente toch besluiten om de bibliotheek te sluiten, dan stellen de scholen voor dat de gemeente de kosten voor dBos voor alle scholen in Cranendonck geheel voor haar rekening neemt.

Diverse fracties gaven aan niet akkoord te willen gaan met het uitstel van nieuwbouw van de gemeenschapshuizen en met het sluiten van de bibliotheek. Op het voorstel om de Ozb belasting te verhogen kwam minder verzet, maar ook op dat punt bestaan nog onenigheden. Op 13 november wordt het onderwerp uitvoerig behandeld tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Meer berichten
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES