Enkele Wapenbroeders in de huiskamer in de Reinder
Enkele Wapenbroeders in de huiskamer in de Reinder (Foto: )

Wapenbroeders Cranendonck Actief!

René Vos ligt toe wie de Wapenbroeders als organisatie zijn


'De Wapenbroeders zijn ontstaan uit oud Indië-, Korea-, en Nieuw-Guineagangers en natuurlijk Tweede Wereldoorlog veteranen. Daarnaast zijn er door de jaren heen andere uitgezondenen lid geworden. Momenteel zijn nieuwe leden die bijvoorbeeld als dienstplichtige- of beroepsmilitairen, zonder uitzendstatus bij onze krijgsmacht hebben gediend, ook welkom.

Onze organisatie is uitgegroeid tot een grote landelijke organisatie genaamd de Bond van Wapenbroeders. De afdeling Cranendonck valt onder de zuidelijke afdeling. Hierin zijn Brabantse en Limburgse afdelingen opgenomen. Zie voor de afdeling Cranendonck: https://www.wapenbroederszuid.nl/afdelingen/cranendonck. De afdeling Cranendonck richtte zich eind jaren '50 op. Zij bouwde onder andere de Herdenkingskapel aan de Willem de Zwijgerstraat in Budel. Gemiddeld waren er in die jaren zo'n 60 leden actief, zo blijkt uit het ledenregister van 1984. Momenteel telt onze afdeling 24 leden. De afdeling Cranendonck zet zich onder andere in voor de Nationale Dodenherdenking in de gemeente Cranendonck, jaarlijks op 4 mei.

Als afdeling hebben we een belangrijke bijdrage in de 'Herdenking Bevrijding Cranendonck' (voorheen Fakkelestafette) en de jaarlijkse herdenkingsdienst voor de Cranendonckse Veteranen. Dit evenement kreeg op 22 september jl. mede door onze inzet wederom een eigen Cranendonckse invulling. Naast deze officiële gelegenheden zijn onze leden ook actief bij herdenkingen buiten Cranendonck. Denk hierbij aan de jaarlijkse herdenking in Roermond bij het Nationaal Indië- en Nieuw-Guinea monument, en in (Neder) Weert, Swartbroek, Thorn en vele andere kleinere herdenkingen. Ook uitwisseling met onze Belgische Wapenbroeders in de grensgemeenten staat jaarlijks op het programma.

Wij hebben ook een belangrijke bijdrage in het Cranendoncks scholenproject. Hier organiseren we 'de veteraan voor de klas' dit is niet alleen voor de kinderen maar ook voor ons een hele mooie ervaring. Activiteiten die we maandelijks met elkaar hebben zijn contactmiddagen en excursies. Zo is er onze jaarlijkse 'Indië-maaltijd' en natuurlijk de jaarlijkse ledenvergadering.

We komen wekelijks bij elkaar. Dit deden we voorheen thuis, bij onze voorzitter Jan Roost en zijn echtgenote. Na het recente overlijden van Jan Roost zijn we sinds enkele maanden wekelijks te vinden op dinsdag tussen 10:00-12:00 uur in de 'huiskamer', in De Reinder te Budel Schoot. We zijn nu nog meer zichtbaar en nieuwe geïnteresseerden hebben zich al gemeld om eventueel lid te worden.

Ja, Wapenbroeder zijn valt en staat met uw persoonlijke invulling. Ook u werd eens geroepen, waarschijnlijk voor de dienstplicht. Mocht u meer willen weten over onze activiteiten kom gerust eens langs op dinsdag tussen 10:00-12:00 uur of bel met Frans verstappen tel: 0495-494861. U bent altijd van harte welkom.'

Namens het bestuur Wapenbroeders afdeling Cranendonck. Frans Verstappen (plv-voorzitter), Wim van Cranenbroek (secretaris), Rene Vos (PR-activiteiten).

Meer berichten
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES