Bof bij studenten in Eindhoven

Bij zes studenten uit Eindhoven is besmetting met het bof-virus vastgesteld. Bof is een zeer besmettelijke infectieziekte die gekenmerkt wordt door een ontsteking van de speekselklier bij het oor. Check je vaccinatiestatus. Ben je gevaccineerd, dan verloopt de ziekte meestal mild.


Vorige week ontving de GGD signalen dat er bof zou zijn onder studenten. Bij een aantal studenten heeft de GGD onderzoek ingezet. Het blijkt inderdaad om bof te gaan. In totaal zijn nu bij de GGD zes studenten bekend met klachten die passen bij bof. Mogelijk zijn er nog meer studenten met klachten, die niet bekend zijn bij de GGD.

Het bofvirus verspreidt zich tijdens hoesten, niezen, praten en handcontact door kleine druppeltjes uit de neus- en keelholte. Mensen zijn al besmettelijk voordat ze ziek worden tot ongeveer vijf dagen daarna. Bof gaat vanzelf over.

Symptomen
Studenten die twee keer gevaccineerd zijn in hun jeugd kunnen klachten krijgen, maar die zijn meestal milder dan bij mensen die niet gevaccineerd zijn. Bof begint vaak met hoofdpijn, koorts en je 'niet lekker voelen'. Niet veel later ontstaat een zwelling van de speekselklieren rondom het oor en de kaak. Een complicatie die bij mannen kan optreden is een ontsteking van de zaadbal.

Wat kun je doen?
• Check je vaccinatiestatus: ben je niet of slechts één keer gevaccineerd? Dan kun je bij de GGD terecht.
• Meld je bij de GGD als je klachten hebt.
• Blijf thuis als je ziek bent.

Vragen?
Neem contact op met het team infectieziektebestrijding van de GGD Brabant-Zuidoost: bel 088 0031 333 of mail naar infectieziekten@ggdbzo.nl.

Meer berichten
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief