Afgelopen dinsdagochtend mochten leerlingen zelf ervaren hoe het vroeger was om te smokkelen en door de dodendraad heen te kruipen, foto: Jos Meusen.
Afgelopen dinsdagochtend mochten leerlingen zelf ervaren hoe het vroeger was om te smokkelen en door de dodendraad heen te kruipen, foto: Jos Meusen. (Foto: Jos Meusen)

De Dodendraad leeft

Kinderen planten krokusbollen om het verhaal te vertellen


CRANENDONCK/HAMONT-ACHEL – Een lint van meer dan 100.000 witte krokussen houdt het verhaal van de dodendraad levend. De krokussen worden geplant tussen de Noordzee en Vaals, op alle grenspunten waar een dodendraad stond in WO I. Afgelopen dinsdagochtend en komende donderdagochtend is het de beurt aan schoolkinderen van acht basisscholen uit Cranendonck en tien scholen uit Hamont-Achel om krokussen te planten op de grens tussen Budel en Hamont-Achel.

Al sinds 2013 werkt Stichting Verhalis aan het landkunstwerk De dodendraad leeft. Deze loopt van de Noordzee tot Vaals. Op diverse plaatsen langs de grens waar vroeger een dodendraad stond, worden witte krokussen geplant. Zo wordt het verhaal levend gehouden.

Maandagochtend werd het verhaal levensecht nagespeeld door mensen van het Grevenbroekmuseum, de Heemkundige kring Achel, het Smokkelmuseum Cranendonck en diverse vrijwilligers. Er werden toespraken gehouden door onder andere burgemeester van Cranendonck Henri de Wijkerslooth en burgemeester van Hamont-Achel Theo Schuurmans.

Naast het planten van de bollen, waren er nog andere activiteiten voor de kinderen, zoals een ontmoeting met de schrijver van het boek Achter de draad, een bezoek aan het Smokkelmuseum en de Achelse Kluis en het versieren van doosjes voor de krokusbolletjes.

In 2018 is het honderd jaar geleden dat de wapenstilstand werd getekend en de Dodendraad werd afgebroken. Deze werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse bezetter geplaatst langs de hele grens. De elektrische versperring met een spanning van 2.000 Volt moest mensen tegenhouden om de grens over te steken, maar niet iedereen liet zich tegenhouden. De draad heeft zo'n 1.000 slachtoffers gemaakt.

Meer berichten
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES