Lezingen Cultuurkring Hamont-Achel

De Cultuurkring Hamont-Achel presenteert in samenwerking met stad Hamont-Achel en de bibliotheek vijf lezingen op niveau over historische en actuele onderwerpen. Deze lezingen zullen op donderdagnamiddagen worden gehouden van 14.00 uur tot ca. 16.00 uur in het dienstencentrum De Kring, Bosstraat 7 ter Hamont. Deze lezingen vallen buiten het bestaande programma van de Cultuurkring Hamont-Achel. De cultuurpas is hiervoor niet geldig. Een ticket voor de inkom van deze lezingen bedraagt € 9, inclusief koffie.


Een samenvatting van het programma volgt hieronder

Donderdag 25 oktober:        
Het tapijt van Bayeux

Het tapijt van Bayeux is een borduurwerk van 70 meter lang en 50 cm hoog, dat de geschiedenis uitbeeldt van de slag bij Hastings in 1066. Hierbij viel Willem de Veroveraar vanuit Normandië Engeland binnen en versloeg hij de Angelsaksische koning Harold. Het tapijt is vernoemd naar de stad Bayeux in Frankrijk en werd vermoedelijk vervaardigd in 1068.
Presentators: Riny van Vlijmen: gepensioneerd lerares Frans en Drs. Jan Leemans: studeerde filosofie en theologie en geschiedenis in Nijmegen

22 november 2018:
"We zijn allemaal doodgewone stervelingen"

Vanaf 2002 is in Nederland de wet tot levensbeëindiging van kracht en is euthanasie, "dood op afspraak", mits er aan alle criteria wordt voldaan niet langer strafbaar. Waar het aanvankelijk ging over kankerpatiënten die ondraaglijk leden, gaat het nu steeds vaker ook over dementerenden, psychiatrische patiënten en mensen die hun leven voltooid achten.
Presentatie door Mirjam Broes, Huisarts, Palliatief arts, Consulent palliatieve zorg, Scenarts,

31 januari 2019:        
Waar staat de wetenschap in 2050?

De meest visionaire hedendaagse wetenschappers (biologen, astronomen, psychologen, wiskundigen, natuurkundigen, enz.) komen aan het woord over hoe de wetenschap zal gevorderd zijn anno 2050, zowel in theoretische als praktische zin.
Presentator: Frank van Dael, senior advisor VOKA (Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen

Donderdag 28 februari:        
Het graafschap Loon (Frans: comté de Looz)

Het graafschap Loon kwam overeen met Belgisch-Limburg, met uitzondering van het Maasland en Lommel. De graaf van Loon leende sommige domeinen rechtstreeks van de koning van Duitsland, andere van de prins-bisschop van Luik en de overige van de hertog van Brabant. Loon verzette zich tegen het Huis Bourgondië (relatie: Luiks-Bourgondische Oorlogen) en kwam dus nooit in de Bourgondische Kreits. Pas onder revolutionair Frankrijk (1794) werd Loon op politiek vlak verenigd met de Nederlanden.
Presentator: Dr. Jan Vaes.

Donderdag 23 mei 2019:
Een presentie van cultureel antropoloog/ filosoof Joris Capenberg

Hij is al jarenlang met succes de filosofische steunpilaar van de groep filosofie van de CVulrtuurkring.

Meer berichten
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES