Yasin Temel
Yasin Temel (Foto: )

Lezing neurochirurg Yasin Temel in Theater de Huiskamer

In het kader van het 50-jarig jubileum Philips van Horne


De befaamde neurochirurg en hoogleraar Yasin Temel, oud-leerling van de Philips van Horne, geeft op vrijdag 19 oktober, een lezing in Theater de Huiskamer. Het is de tweede lezing in een serie van zes presentaties van oud - Philips van Horne leerlingen.
In het kader van het 50-jarig jubileum van de school heeft de jubileumcommissie een zevental oud-leerlingen benaderd om een presentatie te geven over 'hun loopbaan, over gemaakte keuzes, over beslissende momenten in hun leven, over geluk en toeval, over inspirerende mensen in hun omgeving en uiteraard over hun huidige beroep. Yasin Temel zal tijdens zijn lezing uitgebreid (en in begrijpelijke taal) ingaan op 'het brein als het meest complexe orgaan van het menselijk lichaam. Een bijna ondoorgrondelijk systeem van tientallen miljarden zenuwcellen die met elkaar samenwerken'. Na de lezing van Yasin Temel bestaat de mogelijkheid om vragen te stellen en/of te discussiëren. Na afloop is er, om 21.30 uur in het Theatercafé, een gezellige nazit met livemuziek van de John Mayer Tribute Band.
Aanvang 20.00 uur.
Kaartjes à 5 euro zijn te reserveren via www.theaterdehuiskamer.nl of te koop aan de dagkassa.

Over Yasin Temel
Yasin Temel is geboren op 2 juli 1977 in Sivas (Centraal Anatolië, Turkije). Hij kwam met zijn ouders eind 1977 naar Nederland. Van 1977 tot 1992 woonde hij in Almelo. In 1992 verhuisde de familie naar Weert. Yasin zat van 1992-1995 op het atheneum van de Philips van Horne. In 1995 is hij begonnen met de opleiding geneeskunde aan de Universiteit Maastricht (UM). In 1999 studeerde Yasin op de Universiteit van Cambridge(UK) en schreef hij zijn eerste wetenschappelijk artikel. In 2001 begon hij aan zijn opleiding Neurochirurgie en intensiveerde zijn onderzoeksactiviteiten. Yasin Temel verrichtte in 2004 belangrijk onderzoek in samenwerking met de Universiteit van Oxford. Hij ontdekte dat depressief gedrag aan- en uitgezet kan worden met diepe hersenstimulatie. In 2007 promoveerde hij Cum Laude aan de Universiteit van Maastricht (UM). Middels een aantal prestigieuze onderzoek subsidies, groeide zijn onderzoekslijn. In 2012 werd hij benoemd als hoogleraar, op dat moment de jongste hoogleraar (34 jaar).

Huidig onderzoek
Zijn onderzoek richt zich op het begrijpen van de symptomen van neurologische en psychiatrische stoornissen, zoals traagheid bij de ziekte van Parkinson, en verminderde stemming bij depressie. Er lijkt een gemeenschappelijk mechanisme te zijn dat beweging en stemming aanstuurt. Middels innovatieve methoden, zoals selectieve elektrische stimulatie en recentelijk nanotechnologie, probeert hij dit mechanisme te reguleren en daarmee patiënten te behandelen. Hiervoor dient een zeer nauwkeurige operaties plaats te vinden om het diep gelegen hersengebied te bereiken.
Het onderzoek van Yasin Temel werd bekroond met belangrijke prijzen, waaronder de "Young Investigator Award 2005", van de wereldvereniging van de Functionele Neurochirurgie, de "Henk Verbiest prijs 2008" van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie en de "Wetenschapstrofee 2011" van de Hersenstichting.

Yasin Temel: 'Mijn passie is om mensen te helpen. Dit komt tot uiting in meerdere nivo's. Op het gezinsniveau, bij mijn vrienden en collega's. Ik krijg dan veel positieve energie, die ik weer kan delen met mensen in mijn omgeving…'

Meer berichten
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES