Verhalen uit de bodem: word jij erfgoedambassadeur?

Samen met de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Lage Kempen werkten de stad Hamont-Achel en de gemeenten Bocholt en Neerpelt een toeristisch ontsluitingsproject uit rond drie erfgoedsites. Terwijl in Hamont-Achel wordt gefocust op de grafheuvels aan de Haarterheide en het Pastoorsbos, gaat in Bocholt de aandacht uit naar de grafheuvels in Kaulille en ligt in Neerpelt de nadruk op het Celtic Field complex. Dit project – dat 'Verhalen uit de bodem' werd gedoopt – kadert in het Europees jaar voor Cultureel erfgoed.


"De sites zullen elk ingericht worden met een infobord en een zit- of picknickbank, om zo te transformeren tot ontmoetingsplaatsen met een verhaal voor omwonenden en toeristen", zegt schepen van Erfgoed en Monumenten Guy Joosten. "Er wordt binnenkort ook een erfgoedapp ontwikkeld, waar meer informatie te vinden is over de verschillende locaties. Bovendien zal er in de toekomst ook een fietsroute aangelegd worden die de verschillende sites met elkaar verbindt."


Participatietraject

Het project sluit aan bij het erfgoedbeleid dat al langer in Hamont-Achel gevoerd wordt. De stad beschikt immers over tal van erfgoedrelicten op haar grondgebied, die zij dan ook regelmatig uitspeelt. 'Verhalen uit de bodem' is in die zin een nieuwe wijze om het lokale erfgoed als toeristische troef uit te spelen.

Met het oog op een onderbouwd participatietraject met inwoners van de deelnemende gemeenten, worden er verschillende wandelingen en lezingen georganiseerd in Hamont-Achel, Neerpelt en Bocholt. Bedoeling is om zo diegenen die het lokale erfgoed een warm hart toedragen op te sporen en hen vervolgens in te schakelen in een ambassadeursnetwerk. Dit netwerk bestaat dan uit enkele 'peters' of 'meters' die zich ertoe engageren om de sites mee in de gaten te houden, het enthousiasme bij vrienden, familieleden of toevallige bezoekers aan te wakkeren, enz… Zo wordt de erfgoedgemeenschap uiteindelijk vergroot.

In Hamont-Achel staat er alvast het volgende op de planning:

• Gegidste wandeling door Kirsten Callebert op zondag 28 oktober van 10.00 tot 12.00 uur. De wandeling start en eindigt aan de parking van het Boskerkhof in Hamont-Achel. Iedereen die meer wil weten over deze waardevolle archeologische sites is welkom. Vooraf inschrijven is niet nodig.

• Lezing op woensdag 28 november van 18.30 tot 21.00 uur in de bibliotheek van Hamont (Wal 26, Hamont-Achel). Sprekers: Luk van de Sijpe (Historicus, De Goede Stede Hamont) en Nele Goeminne (Monumentenwacht Vlaanderen). Inschrijven via e-mail: morien.schroyen@rllk.be.


Ook in Bocholt en in Neerpelt vinden er op korte termijn gegidste rondleidingen en lezingen plaats. Meer hierover lees je op www.bocholt.be en www.neerpelt.be.

Meer berichten
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES