Toommonument
Toommonument (Foto: Toon van Cranenbroek)

Herdenking Bevrijding Cranendonck en de Fakkelestafette

Vorige week kon u in dit weekbad lezen hoe schoolkinderen worden betrokken bij “het doorgeven van de vrijheid”, zoals wij die nu kennen. Met deze informatie op uw netvlies hoopt de organisatie dat u op zaterdag 22 september ook aanwezig wilt zijn bij één of meer van de monumenten, als er wordt stilgestaan bij de oorlog, de inzet van soldaten en verzet, de gevallenen en gewonden, en de bevrijding. Want leven in vrijheid zoals wij nu kennen, is niet vanzelfsprekend: we zullen ons blijvend ervoor moeten inzetten. En daarmee is gelijk ook het doel van “Herdenking Bevrijding Cranendonck” aangegeven.


De Fakkelestafette bestaat al 65 jaar; vroeger werd het bevrijdingsvuur lopend vanuit Brussel vervoerd naar de St.Martinuskerk in Weert en van daaruit volgden de herdenkingen bij diverse monumenten in de streek, ook binnen de gemeente Cranendonck. Al enkele jaren terug is het bevrijdingsvuur blijvend in de kerk te Weert gebleven en verspreid. Helaas is de regionale organisatie na de herdenking in 2017 door diverse oorzaken gestopt met haar activiteiten. De leden uit Cranendonck hebben echter besloten om voor Cranendonck haar activiteiten dit jaar voor de 66e keer voort te zetten, onder de benaming “Herdenking Bevrijding Cranendonck” en sub-titel: ‘Vrijheid geef je door’. Om die reden zal het bevrijdingsvuur dit jaar naar de RK kerk van OLV Visitatie te Budel worden overgebracht en daar blijvend een plaats krijgen.

De herdenking in Cranendonck vindt plaats bij 8 monumenten. Bij elk monument is er een korte toelichting met betrekking tot het monument waarna een fakkeldrager met 1 of 2 schoolkinderen het bevrijdingsvuur bij het monument ontsteekt. Een toespraak volgt door een lid van B&W van de gemeente Cranendonck en er kunnen bloemstukken worden gelegd. Hierna volgt 1 minuut stilte. Ook betrokkenen kunnen bloemstukken leggen, waarna geluisterd wordt naar de ’Last Post’ door een trompettist. Kinderen worden betrokken, o.a. door het voorlezen van een gedicht. Na een dankwoord door de ceremoniemeester wordt de bijeenkomst bij elk monument afgesloten en vertrekken de fakkeldragers weer in colonne naar het volgende monument.

Om 19.00 uur is er in de kerk van OLV Visitatie een herdenkingsdienst voor de veteranen van toen en nu. Voorafgaand aan deze dienst wordt het bevrijdingsvuur de kerk binnengebracht. De wapenbroeders en veteranen van Cranendonck en Noord-Limburg zullen aanwezig zijn bij deze dienst, die in het teken staat van Oorlog en Vrede.

U wordt uitdrukkelijk uitgenodigd om bij deze herdenking(en) aanwezig te zijn. Uit dankbaarheid jegens de gevallenen en gewonden. Gewoon om even stil te staan bij de vrijheid zoals wij die nu kennen. En vanuit het besef dat die bevrijding, die vrijheid, blijvend moet worden doorgegeven.

De tijden van de herdenkingen op zaterdag 22 september zijn:

12.40u Monument De Pan, Maarheeze/Sterksel

13.15u Monument Jan Verheesplein, Maarheeze

13.55u Monument Jan Maasplein, Soerendonk

15.00u Monument De Dijk, Gastel

15.40u Monument Toom/Asbroekweg, Budel

16.30u Monumenten Kerkplein/begraafplaats, Dorplein

17.15u Monument W. de Zwijgerstraat, Budel

Meer berichten
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES