Ad Heesakkers vertelt over zijn oorlogservaringen in Nieuw Guinea tijdens een les op de St.Joanschool te Soerendonk
Ad Heesakkers vertelt over zijn oorlogservaringen in Nieuw Guinea tijdens een les op de St.Joanschool te Soerendonk (Foto: )

Schoolkinderen herdenken mee

Zaterdag 22 september wordt in Cranendonck de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog gevierd


Atleten van Loopgroep "de Bergrunners" brengen in estafettevorm het bevrijdingsvuur naar 8 monumenten in Cranendonck, waar een herdenking zal plaatsvinden. Het comité "Herdenking Bevrijding Cranendonck" wil met de organisatie van deze tocht stilstaan bij de verschrikkingen van de oorlog, bij de inzet van vele soldaten en verzetsmensen en bij de bevrijding. Een eerbetoon aan gevallenen en gewonden is op zijn plaats.

Daarnaast geeft het comité aan dat vrede en vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. We moeten er aan blijven werken. Daarom willen ze met name ook de kinderen betrekken bij de herdenkingen.

Er is een lesbrief gemaakt met als titel: "Vrijheid geef je door" die een aanzet kan zijn voor een thema dat in de groepen 8 van de scholen uitgewerkt kan worden. Daar hoort ook een introductie-les bij. Het accent bij deze lessen ligt meer op de bevrijding, met name de keerpunten in de oorlog. Hierbij komt ook de bevrijding van Cranendonck aan bod.

Natuurlijk wordt aandacht geschonken aan de vrede en vrijheid die wij nu kennen. In de lesbrief staan tal van suggesties om in kringgesprekken te discussiëren over het bewaren van deze vrede.
Een 10 minuten durend filmpje is beschikbaar waarin een 6-tal belangrijke aspecten van het herdenken aan bod komen. Daarna vertelt een oud-marinier over zijn ervaringen in Indië en /of Nieuw Guinea.

Tot slot worden kinderen uitgenodigd actief deel te nemen aan een herdenking, er zijn allerlei taakjes die door kinderen (onder begeleiding) kunnen worden uitgevoerd. Scholen wordt gevraagd bij een bepaald monument aanwezig te zijn.

Die herdenkingen met de Fakkelestafette op 22 september ziet er zo uit (tijden bij benadering):

12.40 – 12.55 uur
Kinderen van OBS Cranendonck Maarheeze; Monument De Pan

13.15 – 13.30 uur
Kinderen van de Stapsteen Maarheeze; Monument Jan Verheesplein

13.55 – 14.15 uur
Kinderen St Joan Soerendonk; Monument Jan Maasplein

15.00 – 15.20 uur
Kinderen 't Lange Gastel; Monument De Dijk

15.40 – 15.55 uur
Kinderen De Schatkist Budel; Monument Toom/Asbroekweg

16.30 – 16.50 uur
Kinderen St Andreas Dorplein en Kinderen De Wereldwijzer Schoot; beide monumenten in Dorplein achter Kerkplein

17.15 – 17.35 uur
Kinderen De Triolier Budel; Monument W. de Zwijgerstraat

Uitdrukkelijk worden ook ouders, omwonenden en alle andere inwoners uitgenodigd om bij deze herdenkingen aanwezig te zijn.

Meer berichten
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES