Budel-Dorplein is een van de onderwerpen van de Brabantse Dag
Budel-Dorplein is een van de onderwerpen van de Brabantse Dag (Foto: )

61e Brabantsedag Heeze: Budel-Dorplein in de grootste theaterparade van het jaar

Op zondag 26 augustus is de rollende theaterparade wederom het hoogtepunt van Brabantsedag Heeze. Binnen het thema voor deze 61e editie, 'Van Ravenstein tot Roosendaal', is Budel-Dorplein één van de onderwerpen. Het thema is de inspiratiebron voor de zestien wagenbouwersgroepen. Aan het thema is een lijst gekoppeld van alle 296 vroegere en huidige plaatsen in het Brabantse, van Aalst tot Zundert, en dus 'van Ravenstein tot Roosendaal'.


La fondation d'un village zinc (het ontstaan van Budel-Dorplein door de komst van de zinkfabriek in 1893) is het onderwerp dat Het Zij Zo tot leven gaat brengen. In de tweede helft van de 19de eeuw waren de bijna 2000 inwoners van Budel voornamelijk actief in de kleinschalige agrarische sector. De industriële revolutie ging grotendeels aan het dorp voorbij en de Waalse ondernemersfamilie Dor zag een mogelijkheid voor een succesvolle fabriekslocatie voor zink. In 1893 werd de fabriek opgericht, maar omdat er in de regio geen enkele kennis van zinkproductie aanwezig was, werden tientallen Waalse ervaren zinkarbeiders met hun families naar Budel gehaald.

En zo verrees in korte tijd, geheel volgens plan van de gebroeders Dor, een volledig nieuw dorp op steenworp afstand van de fabriek. Budel-Dorplein was een Franstalige enclave, geheel zelfvoorzienend. Tot op de dag van vandaag is Budel-Dorplein een uniek stukje Nederland. Met het gebouw "de Cantine", waarin veel faciliteiten gevestigd waren, in een centrale rol. Deze wagen gaat als achtste van start in de rollende theaterparade. Het bouwen en vormgeven van de wagen, de styling, aankleding en de acteursrepetities zijn op dit moment in volle gang.

De grootste theaterparade van het jaar, met zestien Brabants-historische onderwerpen is het hoogtepunt van Brabantsedag Heeze, op zondag 26 augustus van 10.00 tot 19.00 uur. De theaterparade zelf start om 13.30 uur.

Voor en na de parade is op aangeklede sfeerpleinen in Heeze een compleet programma te beleven met exposities, muziek, (straat)theater, entertainment, vertier en catering.

Toegangs- en tribunekaarten voor het belevenement zijn binnenkort online te bestellen op brabantsedag.nl/tickets (kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang).

Meer berichten