fierljeppen Hamont-Achel
fierljeppen Hamont-Achel (Foto: )

Fierljeppen, slingerapen en feesten

Al voor de 30ste keer organiseert KLJ-Hamont het Open Belgisch Kampioenschap


In 1987 kwam Fierljeppen voor het eerst naar België. Deze traditionele Friese volkssport begon zijn verovering van het Vlaamse land in Hamont-Achel. De toenmalige KLJ-leiding wilde hun 65-jarig bestaan niet onopgemerkt voorbij laten gaan en liet daarmee het Hamont-Achelse volk voor het eerst kennismaken met deze spectaculaire sport. Wat begon als een eenmalige gedachte, groeide gestaag uit tot een jaarlijks wederkerende weekend, wat bij velen met stip in de maand augustus staat ingepland.

Op zondag 12 augustus organiseert KLJ Hamont voor de 30ste maal het Open Belgisch Kampioenschap Fierljeppen. Fierljeppen is die sport waarbij de deelnemers proberen om met een polsstok van 12 meter over een gracht van 12 meter droog de overkant te bereiken. Ongeveer de helft van de plaatselijke deelnemers gaat op een of andere manier onherroepelijk te water.

De andere helft haalt met een gekke, spectaculaire, toevallige of uitgekiende sprong de overkant. Beslist een sport die het oog van de toeschouwer waard is, dus….

Voor de jongeren is er dit jaar weer het kampioenschap "Slingerapen". In plaats van een polstok wordt er hier geprobeerd om met een lang touw de overkant van de gracht te halen.

Het evenement gaat door op het industrieterrein van Hamont, nl. op de Middenweg tussen de Gemeentewerf en Horeca Van Zon. De toegang is de gehele dag gratis, en naast de Fierljepwedstrijd hebben er voor klein en groot enkele ontspannende activiteiten plaats.

De Fierljepwedstrijd begint om 10 uur 's ochtends en de finale zal plaatshebben omstreeks 17 uur. Aan de finale nemen de 10 beste springers (m/v) deel. Degenen die de verste afstand laten opmeten, mogen zich voor het komende jaar respectievelijk Belgisch Kampioen en Kampioene Fierljeppen noemen.

Ook dit jaar loopt de wedstrijd onder de deskundige begeleiding van een demonstratieteam uit Nederland. Zij zullen tevens enkele spectaculaire sprongen, waaronder duo- en zelfs trio- sprongen ten beste geven.

Op vrijdag 10 augustus vanaf 21.00 uur worden de feestelijkheden op gang geschoten. Dit jaar is gekozen voor een liveoptreden van de coverband "Tom en de Helden". Zij zorgen voor de nodige ambiance en brengen een spetterende show van 2 uur. Ambiance verzekerd! Op zaterdag 11 augustus wordt de Jeppersdag vanaf 20.30 uur ingeleid met de jaarlijkse Jeppersparty onder begeleiding van DJ 's uit de buurt.

Bezoek ook eens de website: http://www.fierljeppen.be

Meer berichten

Meest gelezen

Meest geliked

Boy Jansen Opperkletsmajoor 2019 19/2
Ken je Heem 17/2
Mooie samenwerking met harmonie EMM 21/2
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief