Foto:

Wandelen door Budel-Dorplein

'Een zomermorgen enkele weken geleden. Het is nog vroeg aan de Looserplas. De zon staat rustig te stralen. Het water dampt nog een beetje. We zijn niet meer de eersten. Een paar hondenmensen laten de hond uit op het losloopterrein. Blaffend rent hij het water in en uit. Baasjes kijken tevreden toe. Een paar gierzwaluwen zijn druk in de weer boven het water. Slapen ze nooit of doen ze dat oog voor oog.


We maken onze ronde over het strand. Kijken veel naar het water. De kwikstaarten vliegen voor ons uit. We hebben hun ontbijt verstoort. Moeder eend met zes donsjes achter haar aan zwemt naar het midden van de plas. Dat is veiliger, je weet maar nooit met die indringers. Rust en stilte overal.

Dan ligt er verderop een lege fles. Een kapot luchtbed, slippers, meer flessen. Weg is het zalige gevoel. Het is volop zomer dan wordt er aan het water 'gerecreëerd'. Natuurmonumenten zal de 'recreanten' opvoeden. Toch is en blijft het een mooi stukje natuur.

Het oude Dorplein is van een andere schoonheid. De huizen met hun Waalse uitstraling. Prachtige monumenten van vroeger. Grote villa's in uitgestrekte tuinen en veel groen. De Cantine overtreft alles. Majestueus ligt zij daar midden in het dorp. Het grootste gebouw van Cranendonck, 72 bij 82 meter. Rijksmonument en wie weet in de toekomst onderdeel van de TU Eindhoven.'

Zoveel moois is zeker een bezoek waard. Om daarbij te helpen is er een vrije inloop elke laatste zondag van de maand. Deze maand is dat 29 juli. 's Morgens om tien uur en 's middags om twee uur staan er een paar gidsen klaar om de rondleiding te doen. Je hoeft niet vooraf in te schrijven, kom om 10.00 of 14.00 uur naar gemeenschapshuis de Schakel, St.Barbaraweg 1, Budel-Dorplein, telefoon 0495-518603. De rondleiding duurt ongeveer twee uur en gaat over goed begaanbare wegen. Weer of geen weer het gaat altijd door. De kosten zijn 2 euro per persoon en kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Je kunt ter plekke betalen aan de gids of de coördinator.

Los van de vrije inloop kun je ook alle dagen van de week met een groep rondgeleid worden. B.v. als je een familiedag hebt of een uitstapje met de vereniging of de buurt.

Voor alle informatie kun je contact opnemen met de coördinator Wim Cremers, telefoon: 0495-492598 / 06-22961675 of via e-mail: w.cremers@chello.nl

Ook zijn er allerlei arrangementen mogelijk: koffie met vlaai en een rondleiding, rondleiding met lunch, enz. Hiervoor is het telefoonnummer 06-22215106 / 0495-518603

Meer berichten

Meest gelezen

Meest geliked

Boy Jansen Opperkletsmajoor 2019 19/2
Ken je Heem 17/2
Mooie samenwerking met harmonie EMM 21/2
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief