DCIM\100MEDIA\DJI_0019.JPG
DCIM\100MEDIA\DJI_0019.JPG

Historische akkers in maisveld

Twan van der Heijden volop in de media door vondst in droge akker


SOERENDONK – Het is extreem droog weer, wat voordelen heeft, maar voor landbouwers als Van der Heijden akkerbouw vooral nadelen. Twan van der Heijden doet er alles aan om zijn oogst te redden. En daarbij stuitte hij vorige week op een bijzonder tafereel, waarbij de akkers van voor de ruilverkaveling zichtbaar werden op zijn land. Daardoor stond hij ineens volop in de belangstelling in de landelijke media.

'Ik had dit niet verwacht', reageert Twan op de media-aandacht die hij vorige week kreeg nadat hij vreemde contouren zag in zijn maisveld. 'Ik rijd er iedere dag met de tractor langs in onze straat. Je zit dan hoger en kunt over het maisveld heen kijken. Ik zag dat de mais op sommige stukken sneller verdroogde en ik zag banen in de akker. Ik heb een drone voor de hobby en daarmee ben ik foto's gaan maken.' Toch wist hij in eerste instantie nog steeds niet wat hij zag, maar het leek hem dat het iets van vroeger was. 'Ik heb het aan mijn oma gevraagd, want die kent de situatie van vroeger nog en ik vond toevallig kaarten van het gebied via Google. Dat bevestigde dat het gaat om akkers uit 1945 van voor de ruilverkaveling. Nooit eerder waren de contouren zichtbaar, omdat het in andere jaren nog niet zo droog was als nu. Op de plaatsen waar vroeger slootjes lagen, groeit de mais sneller, waardoor de lijnen in het land ontstaan.

Nadat hij de beelden plaatste op social media, belde het Algemeen Dagblad met de vraag of ze dit in de krant mochten plaatsen. Toen het maandag in de krant verscheen, stond de telefoon roodgloeiend. Hart van Nederland, Een Vandaag, diverse kranten wilden allemaal met Twan spreken en kwamen bij hem langs met cameraploegen. 'Dat maak je niet iedere dag mee', lacht hij.

Meer berichten

Meest gelezen

Meest geliked

Boy Jansen Opperkletsmajoor 2019 19/2
Ken je Heem 17/2
Mooie samenwerking met harmonie EMM 21/2
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief