Gezellig samen bijpraten en ideeën uitwisselen in Jorine's Theetuin.
Gezellig samen bijpraten en ideeën uitwisselen in Jorine's Theetuin. (Foto: )

Op stap naar Jorine's Theetuin met de sociaal makelaar

Samen activiteiten ondernemen voor een betere kwaliteit van leven


BUDEL/BUDEL-DORPLEIN - De senioren van het appartementencomplex aan de Cranendoncklaan in Budel wilden weleens wat meer samen doen. En donderdag 12 juli was het zover! Een lekker zonnetje, 25 graden: een perfecte sfeer voor een eerste activiteit. Om 13.00 uur vertrokken dertien bewoners samen met sociaal makelaar Willemien Zayen naar Budel-Dorplein, waar ze hartelijk welkom werden geheten in Jorine's Theetuin.

Onder het genot van een heerlijk kopje koffie met een lekker stuk eigengemaakt gebak legt Willemien Zaeyen, sociaal makelaar Budel, uit wat de reden van dit uitstapje is. Enige tijd geleden sprak een bewoonster van één van de seniorenappartementen aan de Cranendoncklaan wethouder Frans Kuppens over het feit dat ze zo graag samen met andere bewoners van het complex meer contact en gezellige dingen zou willen doen. Volgens haar is er een grote behoefte aan sociale contacten. Voor veel ouderen is dit een reden om in een dergelijk wooncomplex te gaan wonen. Deel uitmaken van een vitaal netwerk vergroot de zelfredzaamheid en draagt dus bij aan de kwaliteit van het leven.

Informeel ideeën uitwisselen

Op verzoek van Frans Kuppens ging Willemien in gesprek met enkele bewoners. Ze hadden al vaker geprobeerd het één en ander van de grond te krijgen, maar helaas zonder resultaat. Het eerste gesprek met drie zeer enthousiaste bewoners leverde direct een aantal leuke ideeën op. En een supermotivatie om hier iets moois van te maken.

Ze hadden al vaker geprobeerd het één en ander van de grond te krijgen, maar helaas zonder resultaat

'Om eerst eens te kijken of en hoeveel mensen met ons mee wilden denken en doen hebben we het voorstel gelanceerd om naar Jorine's Theetuin te gaan', vertelt de sociaal makelaar. 'Het idee om daarheen te gaan, viel direct in goede aarde. Daar zouden we dan lekker informeel met iedereen eens van ideeën kunnen wisselen wat er zo allemaal leeft in het appartementencomplex. Iedereen een uitnodiging in de bus en uiteindelijk kwamen er dertien reacties!'

Eerste stap gemaakt
Een vitale woongemeenschap, waarbij sprake is van een veilige en goede sfeer, gezelligheid en reuring, ontstaat niet vanzelf! Daar moet aan gewerkt worden. Daar waren ze het allemaal mee eens. Allemaal onderstreepten ze de aanpak en er werd zelfs alweer een nieuw idee/uitstapje gepland. Mensen zaten heerlijk ontspannen met elkaar te praten, zelfs werd er vanuit het niets gezongen! Wat een fantastische sfeer. Echt ontzettend leuk. Deze middag heeft zeker al wat toegevoegd aan de onderlinge betrokkenheid. Een eerst stap is gemaakt.'

Een mooi praktijkvoorbeeld

Het is één van de werkzaamheden van de sociaal makelaar om het zelforganiserend vermogen van bewoners in de samenleving te versterken. Stimuleren, activeren, mobiliseren, verbinden, ondersteunen en faciliteren van maatschappelijke participatie versterken op die manier de sociale samenhang en onderlinge betrokkenheid. Wat leuk om nu eens een mooi praktijkvoorbeeld te kunnen laten zien!

Meer berichten

Meest gelezen

Meest geliked

Boy Jansen Opperkletsmajoor 2019 19/2
Ken je Heem 17/2
Mooie samenwerking met harmonie EMM 21/2
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief