Gemeente wil uitkeringsfraude tegengaan

CRANENDONCK - Het aantal mensen in Cranendonck dat afhankelijk is van een uitkering, is hoog. En dat terwijl de kosten binnen het sociaal domein jaarlijks toenemen. Daarom wil de gemeente werkweigeraars harder aan gaan pakken. Pro6, het CDA en de VVD dienden een amendement in tijdens de raadsvergadering vorige week, zodat de zelfstandigheid van burgers vergroot wordt en ze indien mogelijk begeleid worden naar betaald werk.


Instroom van uitkeringsgerechtigden en fraude tegengaan én mensen helpen bij het vinden van een betaalde baan. Het zijn twee onderwerpen die niet lijnrecht tegenover elkaar staan, maar tijdens de gemeenteraadsvergadering ontstond toch een discussie over de koers die de gemeente moet varen.

In Cranendonck wordt vooral ingezet op de zelfredzaamheid van inwoners, waar in de andere A2-gemeentes Heeze-Leende en Valkenswaard meer ingezet wordt op het begeleiden naar werk. Volgens de gemeenteraad moet ook Cranendonck deze koers aannemen.

Hardere aanpak

Jordy Driemand van de VVD: 'Wij vinden dat er te vaak niet hard genoeg wordt ingegrepen bij mensen waar wel hard bij mag worden ingegrepen. We hebben een arbeidsmakelaar die mensen helpt bij het vinden van een baan en blijkbaar is er de mogelijkheid om die baan dan te weigeren. Misschien moeten we dan wat harder optreden bij het verstrekken van uitkeringen. In Heeze-Leende en Valkenswaard gebeurt dat met strakkere hand. Mensen die het nodig hebben willen we echt wel helpen, maar er mag wel harder opgetreden worden naar mensen die wel kunnen, maar niet willen werken.'

Marie Beenakkers van Po6 gaf aan: 'We zien het behouden van de zelfstandigheid van onze burgers wel als belangrijk. We willen op alle mogelijke manieren daarop inzetten. In Heeze-Leende en Valkenswaard ligt daarnaast het accent op het begeleiden naar werk.'

Mensen die wel willen werken

Alleen Cranendonck Actief! kon zich niet vinden in het amendement. 'Men denkt door hard op te treden meer mensen aan het werk te krijgen, maar in het verleden is gebleken dat dit niet werkt. Gaan we daar energie, geld en mankrachten aan besteden? We moeten onze energie inzetten op de mensen die het wél willen', reageerde Jan van Tulden. Uiteindelijk steunden alle partijen het amendement, behalve Cranendonck Actief!

Meer berichten

Meest gelezen

Meest geliked

Boy Jansen Opperkletsmajoor 2019 19/2
Ken je Heem 17/2
Mooie samenwerking met harmonie EMM 21/2
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief