De nieuwe deken en de jubilarissen van het Sint-Jansgilde
De nieuwe deken en de jubilarissen van het Sint-Jansgilde (Foto: )

Sint-Jansgilde huldigt zes jubilarissen tijdens feestelijke Ommeganck

Tijdens de jaarlijks 'Ommeganck' van het Sint-Jansgilde Soerendonk, op 26 juni, werden een zestal jubilarissen gehuldigd voor hun verdiensten bij het Sint-Jansgilde Soerendonk.


Kermisdinsdag 26 juni verzamelde de gildebroeders en gildezusters van het Sint-Jansgilde zich vroeg in de ochtend bij het gildehuis 'De Bout' voor de traditionele Ommeganck. Alvorens de dag te beginnen met de Heilige Mis in de kerk van Soerendonk, die werd voorgegaan door pastoor Sip, werd de koning Toni Ras thuis afgehaald. De koning stond vol trots te wachten op de komst van het gilde. Na aankomst van het gilde bij het huis van de koning verzocht kapitein Leo Vos de koning zijn intrede te doen in het gilde. Na afloop van de Heilige Mis brachten de vendeliers een vendelhulde aan het geestelijke gezag waarna het Sint-Jansgilde naar gemeenschapshuis 'Den Donck' trok, waar onder het genot van een kopje koffie en een broodje deze feestelijke dag werd begonnen.

Hierna trok het gilde verder naar Party centrum Antoine. Bij Party centrum Antoine werd als eerste de nieuwe deken Harrie van Mierlo door eerste deken Jan Teunissen geïnstalleerd, door het opsteken van de palmtak op zijn hoed. Kapitein Ronnie Ras nam vervolgens het woord om als eerste de bazuinblazers Gerrit Staals en Wim van Exel te huldigen voor hun vijftig jaar jubileum als actieve bazuinblazer. Beide ontvingen hiervoor uit handen van de kapitein de bijbehorende onderscheiding. De gildebroeders Frits Staals en Jan van de Vorst werden vervolgens gehuldigd voor het vijftigjarig lidmaatschap, hiervoor ontvingen zij uit handen van de kapitein het desbetreffende bronzen beeld. Vervolgens werden de twee zestigjarige jubilarissen Andre Damen en Bert Staals gehuldigd voor hun zestigjarig lidmaatschap bij het gilde, waarvoor zij de broche van Sint-Jan kregen opgespeld. De kring voorzitter Felix Crooijmans nam vervolgens het woord over om de jubilarissen namens de kring te huldigen voor hun verdienste binnen het gilde. De jubilarissen ontvingen dan ook namens de kring de bijpassende kringonderscheiding.        

Nadat alle aanwezig de jubilarissen hadden gefeliciteerd trok het gilde verder naar de Sint-Jansboom aan de Heuvel, die was versierd door de omwonende. Na de vendelhulde aan de jubilarissen bij de Sint-Jansboom trok het gilde verder naar Cranendonck om bij het kasteeltje op Cranendonck de vendelhulde te brengen aan het wereldlijk gezag, waarna het gilde verder trok, met nog enkele tussenstops, naar gildehuis De Bout en Party centrum Antoine voor het afsluiten van de Ommeganck. Het Sint-Jansgilde kan terugkijken op een geslaagde Ommeganck. Het gilde kan zich nu voorbereiden op de organisatie van de fietsdriedaagse die op 31 juli en 1 en 2 augustus zal plaatsvinden.

Meer berichten

Meest gelezen

Meest geliked

Boy Jansen Opperkletsmajoor 2019 19/2
Ken je Heem 17/2
Mooie samenwerking met harmonie EMM 21/2
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief