Domein De Bever
Domein De Bever (Foto: )

Drooglegging vijver Domein De Bever van start

Samen met het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) startte de stad Hamont-Achel in januari 2018 met de inrichtingswerken op domein De Bever. Omdat de natuur er jarenlang haar vrije gang kon gaan, was het domein immers toe aan een facelift. Tijdens een eerste fase werden verschillende bomen rondom het water gekapt. De bladeren vormden namelijk een voedingsbron voor het parelvederkruid, een agressieve exoot die de vijver en de andere fauna en flora bedreigde.

Na een laatste elektrische afvissing vatte de volgende fase van de natuurherstelwerken aan. Bedoeling hierbij is dat de vijver geleidelijk aan leegloopt, zodat het resterende slib en parelvederkruid uiteindelijk machinaal verwijderd kunnen worden. Indien er voldoende droogteperiodes zijn, kan dit deel van de werken afgerond worden in augustus.De drooglegging van de vijver omvat een stevige organisatie. Zo worden er op 2 locaties banen gegraven die het water van de vijver naar de grachten langs de weg leiden. Deze worden eerst geruimd, zodat er voldoende plaats is voor het vijverwater. Het slib uit de grachten zal daarbij tijdelijk op de bermen gelegd worden. In een latere fase zal dit – samen met het slib uit de vijver – afgevoerd worden.

'Het waterniveau zal steeds lager worden, totdat de bodem van de vijver zichtbaar wordt', zegt schepen van milieu Guy Joosten. 'Wie de komende maanden komt wandelen, zal dus merken dat er steeds minder water in de vijver staat.' Het wandelpad langs de vijver blijft in deze fase van de werken toegankelijk. 'Ook de gelijknamige horecazaak blijft vlot bereikbaar', vult schepen Joosten aan. 'Van hieruit heb je een perfect zicht op wat zal uitgroeien tot een toffe ontmoetingsplaats voor mens én natuur.'


Blijf jij graag op de hoogte van de inrichtingswerken op domein De Bever? Neem dan zeker een kijkje op www.beleefdebever.be.

Meer berichten

Meest gelezen

Meest geliked

C.V. De Jeugdbuk bestaat 22 jaar 17/1
Kinderen en ongehuwd zijn 1 11/1
Wandelen in clubverband: iets voor jou? 2 11/1
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief