De cicerones van Dorplein in hun nieuwe outfit, foto: Jack Roosen
De cicerones van Dorplein in hun nieuwe outfit, foto: Jack Roosen (Foto: Jack Roosen)

Nieuwe outfit cicerones Dorplein

Budel-Dorplein heeft al jaren een groep gidsen die de mooie plekken van Dorplein laat zien aan belangstellenden, die overigens vooral van buiten het dorp komen aldus Peter van den Heuvel, die sinds de open Monumentendag zes jaar geleden enthousiast is geworden. Zó enthousiast dat hij sindsdien ook gids is.

'Het idee werd toen geopperd om de wandelingen met gids wat meer structureel op te pakken en aan te bieden', aldus van den Heuvel. Belangstelling om als gids op te treden was er genoeg. Er zijn nu al twaalf personen die beurtelings gidsen. De eersten werden opgeleid door Philoméne Timmermans die ook al rondleidingen verzorgde voor het IVN en als medeontwerper betrokken was bij de ontwikkeling van de in 2007 geopende wandelroute 'Le Projet de Dorplein'. Wim Cremers, coördinator van de wandelgidsen, vertelt dat er het laatste jaar alleen al ruim vijfhonderdvijftig mensen rondgeleid zijn.

De gidsen heten voortaan cicerone. Een Latijns woord dat ontstaan is in de Romeinse tijd en via het Italiaans ook terecht is gekomen in het Frans. Omdat de stichters van de zinkfabriek en Dorplein (dat aanvankelijk Nieuwdorp heette) uit Wallonië kwamen, werd deze term voor een gids ook gebruikt in Dorplein aan het begin van de vorige eeuw. Om dit te benadrukken wordt deze benaming nu dus overgenomen.

Zondag 29 april werden de cicerones van Dorplein in hun nieuwe outfit gehesen door wethouder Jan van Tulden. De outfit bestaat uit een herkenbare jas met poloshirt.

Wie belangstelling heeft kan zich, elke laatste zondag van de maand om 10.00 en 14.00 uur, bij De Schakel melden voor een zogenaamde vrije inloop wandeling van zo'n twee uur onder leiding van een 'cicerone'. In de wintermaanden is dat alleen 's middags. Meer info is te vinden op www.dorpleinuniek.nl.


Meer berichten

Meest gelezen

Meest geliked

C.V. De Jeugdbuk bestaat 22 jaar 17/1
Kinderen en ongehuwd zijn 1 11/1
Wandelen in clubverband: iets voor jou? 2 11/1
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief