Logo grenskoerier.nl
  • Alles
  • (1)
    Muziek
  • (1)
    Evenement

Lazzaro Felice bij Filmhuis Maarheeze

donderdag 27 februari 20:00 uur

Zet een camera midden in een Italiaanse plattelandsgemeenschap en kijk verrukt mee, van de ene verrassing in de andere vallend.

Een tabaksplantage waar onder toezicht van een kettingrokende markiezin zo’n vijftig arme boeren werken, is volledig afgesneden van de wereld. Dit is het warme, droge binnenland van Italië met uitzicht op olijfbomen en cactussen. Voor het ruige, heuvelachtige gebied zijn locaties gevonden in het de omgeving van Trente, (omgeving tussen Florence en Rome).

Niets herinnert hier aan het moderne leven. Het lijkt alsof je ergens in de negentiende eeuw bent. En dat is ook precies wat de markiezin de arbeiders wil doen geloven. De boeren weten niet dat de deelpacht inmiddels is afgeschaft. Doordat ze onwetend zijn, kan de markiezin het systeem van uitbuiting in stand houden.

Prachtig om te zien dat de filmmaker Rohrwacher zich bekommert om het woeste landschap en de mensen die er wonen en werken. Ze is vooral begaan met Lazzaro, de grootogige jongeman die altijd voor iedereen klaarstaat en daarom niet voor vol wordt aangezien.

Daar is het Rohrwacher om te doen. Lazzaro straalt niets dan goedheid en onschuld uit in een wereld waarin die waarden verdacht zijn. De boeren maken misbruik van hem. De zoon van de markiezin, Tancredi ook.

Lazzaro, indrukwekkend gespeeld door de 20-jarige debutant Adriano Tardiolo, duikt halverwege het verhaal op in een andere tijd en plaats. We bevinden ons opeens in een moderne stad, een samenraapsel van Milaan en Turijn. De boeren die hier inmiddels als stadsnomaden langs het spoor leven, dachten al dat Lazzaro het loodje had gelegd. Maar zoals Lazarus door Jezus uit de dood werd opgewekt, zo wandelt ook Lazzaro opnieuw hun leven binnen.

Hij heeft al veel meegemaakt, maar hij blijft hardnekkig het goede verbeelden. Lazzaro observeert, glimlacht en helpt waar nodig. Daardoor zie je de slechtheid van anderen ook zo helder, het egoïsme en het opportunisme waartegen de film subtiel stelling neemt door liefde en humor te verspreiden. Instituties als de bank en de kerk worden niet gespaard. Als Lazzaro en zijn ‘familie’ uit de kerk worden verjaagd, waait de orgelmuziek stilletjes samen met hen de kerk uit. Het is alsof de hemel openbreekt, zo magisch mooi is het.

Entree bedraagt 7 euro. (Voorverkoop bij BL3ND)

Donderdag 27 februari om 20:00 uur in het Muziekhuis aan De Hoge Weg 10 in Maarheeze


deel deze activiteit

Locatie

Muziekhuis Maarheeze
Maarheeze
De Hoge Weg 10
6026RW


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


Meest gelezen

Meest geliked

Ga je mee op berenjacht? 4 25/3
De Grenskoerier gaat digitaal 25/3
Bedankt namens Marishof! 25/3