Logo grenskoerier.nl
  • Alles
  • (1)
    Muziek

Klassieke luisternamiddag

donderdag 16 januari 14:00 uur

In Dienstencentrum De Kring aan de Bosstraat 7 in Hamont zal 16 januari om 14.00 uur een klassieke luisternamiddag worden georganiseerd. Deze middag wordt gepresenteerd door Rose-Marie Hendrikx, musicologe. Met cultuurpas is de toegang gratis, een los ticket bij de inkom bedraagt €6.

Opera in barok en klassiek. Deel 1

Barokmuziek is een vorm van westerse klassieke muziek, composities ontstaan tijdens de periode van de barok, die in de muziek van 1600 tot 1750 loopt, vanaf de late 16e-eeuwse revolte tegen polyfonie, die aanleiding gaf tot het ontstaan van het begeleid recitatief en de opera, de opkomst van de monodie, onder andere door Monteverdi, tot het sterfjaar van Johann Sebastian Bach.

De Italiaanse barokopera. In Italië ontwikkelde de opera zich tot een een tweedeling: het recitatief (de vertelling en de dialogen) en de aria waarin de emotie centraal stond.

De Franse barokopera. In Frankrijk ontstond de opera aan het hof van Lodewijk XIV.

Ook in Engeland was de invloed van de nieuwe muziektrend merkbaar, alhoewel de traditie van William Shakespeare nog duidelijk van invloed was.

In Duitsland was Heinrich Schütz de eerste die in 1627 een Duitstalige opera schreef: Dafne, waarvan de muziek niet bewaard is gebleven.

In Nederland werd de belangstelling voor de opera gewekt door Franse opera’s van Lully die in Amsterdam werden uitgevoerd.

In Spanje kwam de opera niet echt van de grond. Hij werd pas echt geliefd toen er komische opera's in het Spaans werden geschreven: de Zarzuela (fragment). De stichter van de zarzuela was Juan de Hidalgo


deel deze activiteit

Locatie

Dienstencentrum De Kring
Hamont-Achel
Bosstraat 7
3930