Logo grenskoerier.nl
  • Alles
  • (1)
    Muziek

Klassieke film Mephisto

donderdag 5 december 14:00 t/m 16:00 uur

De film Mephisto, de Oscarwinnaar van 1981, wordt 5 december vertoond in cinema Walburg aan de Kerkstraat 28 in Hamont De toegang is €6 (inclusief koffie/thee). Met een cultuurpas heeft u gratis toegang.

Mephisto is een 138 minuten durend drama van Istvan Szabo uit Hongarije, een land met faam bij de filmliefhebbers. De film is gebaseerd op de roman uit 1936 van Klaus Mann (°1906) zoon van de bekende Nobelprijswinnaar Thomas. Zijn roman beschrijft de sfeer van de jaren '30 in Duitsland en hoe een kunstenaar langzaamaan tot collaboratie overgaat.

De film vertelt het leven van een succesvol toneelspeler Hendrik Höfgen, duidelijk geïnspireerd op Gustav Grïndgens, de vedette van het Naziregime. Klaus Mann was bevriend geweest met Gründgens tot de familie Mann naar Amerika uitweek. Gründgens, aanvankelijk progressief, zweert bij zijn roeping als toneelspeler. Hij zal zijn passie boven alles stellen en wordt een trouwe dienaar van de machthebbers. Hij wordt een graag geziene gast in de hoogste kringen van het Derde Rijk.

Toch blijft Hendrik Höfgen (Gründgens) een mens van vlees en bloed, die zelfs mededogen oproept. Het begrip voor het genieten van zijn status en de zelfhaat omdat hij zoals Mephisto van Goethes Faust zijn ziel heeft verkocht, wordt prachtig vertolkt door Klaus Maria Brandauer.

Alhoewel in de gehele film geen Hitlergroet te zien is, de naam Goering of Goebbels ook niet voorkomen, is het duidelijk wie met "De Dikke" en "De Kreupele" worden bedoeld. Het is een film met vele lagen zoals de liefde voor de eigen taal en vaderland, waardoor de hoofdfiguur zich kan vinden in de "Blut und Boden"-theorie. Tot wat voor uitwassen dat kan komen toont de film nadrukkelijk.

De familie Mann, de entourage van Höfgen/Gründgens en Szabo's film worden met een sylabus toegelicht. Verwacht u niet aan gruwelijke oorlogsbeelden, wel aan een verpletterende filmervaring.


deel deze activiteit

Locatie

Cinema Walburg
Hamont-Achel
Kerkstraat 28
3930