Judoleraar uit Maarheeze gaat lesgeven in Japan

image by WebDog

MAARHEEZE - Als alles goed gaat, reist judoleraar Richard Snik uit Maarheeze binnenkort naar Japan om de judoka’s daar meer te leren over judo voor mensen met een beperking. Zelf heeft hij hierin al een jarenlange ervaring, maar in Japan loopt de kennis achter. Om zijn doel te bereiken, heeft hij echter nog wel wat hulp nodig.

Richard Snik (44) judoot al vanaf zijn vijfde. Inmiddels heeft hij de derde zwarte band behaald, is hij al 25 jaar nationaal scheidsrechter en zit hij in de nationale commissie judo voor mensen met een beperking (G-judo). In zijn judoscholen in Maarheeze, Deurne en Oirschot geeft hij les in regulier judo, G-judo en veilig vallen. Een speciaal plekje heeft hij voor zijn leerlingen met een lichamelijke en verstandelijke handicap. ‘Daar ben ik een hele tijd geleden mee in aanraking gekomen en ik vond het geweldig’, zegt Richard. ‘Sindsdien doe ik ontzettend veel voor deze doelgroep. Het is een steeds groter wordende groep.’
In Nederland zijn de zaken voor deze sporters goed geregeld, in tegenstelling tot het buitenland, vertelt Richard. ‘Nederland is één van de leidende landen als het gaat om judo voor mensen met een beperking en ook ik werk daar al jaren aan mee. In Japan is dat wel anders. Dat is de bakermat van het judo, maar ze beginnen nu pas met lesgeven aan mensen met een beperking.’
Voor dat laatste hebben de Japanners hulp nodig. Daarom heeft het Kodokan, de belangrijkste instelling voor het judo, Richard en een aantal andere vrijwilligers gevraagd om hun kennis op dit gebied te delen in Japan. Richard: ‘Een collega Sensei (leraar) heeft daar een project opgezet om het judo voor beperkte sporters te introduceren en uit het verdomhoekje te halen. Het plan is nu dat we met een aantal docenten en judoka’s met een beperking naar Japan afreizen om onze kennis en ervaringen te delen.’
Ze zijn van 9 t/m 24 december uitgenodigd op de universiteit van Ota om verschillende docenten te onderwijzen in het omgaan met mensen met een beperking. ‘We geven handleidingen en voorbeelden uit de praktijk hoe ze op didactische en verantwoorde wijze een judoprogramma kunnen opzetten voor deze bijzondere mensen die zo graag willen sporten. Dit doen we door middel van praktijk- en theorieopdrachten zodat ze zelf in de toekomst hiermee aan de slag kunnen, anderen kunnen opleiden en dit verder kunnen gaan ontwikkelen. Deze kennis kunnen wij ook in Nederland weer gaan gebruiken voor alle lesprogramma’s die er nu zijn en nog gaan komen’, aldus Richard.
Er is zoveel belangstelling voor de komst van de Nederlanders, dat er diverse afgevaardigden uit Japan komen om deel te nemen aan de clinic. Er is echter nog wel één hindernis te nemen voor Richard en zijn team: het financieren van de reis. Het gaat namelijk om vrijwilligerswerk en ze moeten alle kosten zelf betalen. ‘Hoe graag ik het ook zou willen, deze reis ligt niet in mijn budget. En dus heb ik daar hulp bij nodig. Iedere bijdrage is welkom! Want het is nog altijd zo dat kleine beetjes een grote hoop maken’, zegt hij.
Richard roept daarom iedereen op om hem te helpen, zowel particulieren als bedrijven. Daarvoor stelt hij ook een tegenprestatie in het verschiet: hij wil mensen die hem helpen, individueel of in een groep, kennis laten maken met judo, vallessen of zelfverdediging. Dat is leuk voor zowel jong als oud.
Heb je een idee hoe je Richard kunt helpen? Neem dan contact met hem op via het e-mailadres richardjudoschool@kpnmail.nl of telefoonnummer 06-53977964. Wil je graag een bedrag overmaken, dan kan dat op het zakelijke rekeningnummer van judoschool Richard, ten behoeve van sponsoring Japan. Het rekeningnummer is NL48RABO0161718949. Namens Richard alvast hartelijk bedankt!

Deel dit artikel